blog | Boeken lezen met een baby

Gepubliceerd op: 25 januari 2018 09:00

Een boek lezen met een pasgeboren baby in huis, laat staan een tweeling, is onmogelijk. Tenminste, dat dacht ik voor de komst van mijn jongens. Gelukkig bestaat er voor elke periode van je leven geschikt leesvoer. En dan bedoel ik natuurlijk niet Dikkie Dik en Jip en Janneke, maar boeken die fijn zijn voor jezelf.

Uit verschillende wetenschappelijke onderzoeken blijkt dat je stressniveau aanzienlijk daalt als je iedere dag leest. Dus eigenlijk is lezen zelfs noodzakelijk tijdens één van de drukste periodes van je leven. 

Na de geboorte van mijn eerste zoon was enig escapisme mij niet vreemd. Zo verslond ik met totale overgave de Twilight-trilogie van Stephenie Meyer. De schrijfster is ook moeder en ik verdenk haar ervan dat ze met deze boeken voor haar eigen plezier een wereld creëerde die het tegenovergestelde van de hare was. Niet die van de drukke moeder met melkvlekken op haar trui en een vermoeide man op de bank, maar het leven van een pubermeisje dat haar liefde beantwoord ziet in de mooie ogen van een oersterke vampier.

Wel een beetje gênant natuurlijk. Toch denk ik nog met veel plezier terug aan alle uurtjes die ik in de sprookjesachtige bossen van Forks doorbracht met Edward en Bella, terwijl mijn lieve baby naast me lag te slapen in zijn wiegje. Afgelopen jaar ben ik weer moeder geworden, deze keer van een tweeling. Ik weet niet of het komt doordat ik ouder ben of omdat ik het allemaal al eens heb meegemaakt, maar ik heb nu vooral behoefte aan relativering.

Daarom pakte ik onlangs de verhalenbundel Daar staat mij niets van bij van Nora Ephron weer eens uit de kast. Ephron, schrijfster van het scenario van de geweldige film When Harry Met Sally, geeft je in haar persoonlijke essays als geen ander het gevoel dat het leven misschien hectische periodes kent, maar dat het altijd goed komt. Een geruststellende boodschap in tijden waarin je zo weinig slaapt dat je verbaasd bent dat je aangekleed en wel op je werk bent aangekomen.

Ephron schreef het volgende over lezen: 'Reading is everything. Reading makes me feel like I've accomplished something, learned something, become a better person. Reading makes me smarter. Reading gives me something to talk about later on. Reading is the unbelievably healthy way my attention deficit disorder medicates itself. Reading is escape, and the opposite of escape; it's a way to make contact with reality after a day of making things up, and it's a way of making contact with someone else's imagination after a day that's all too real.'

Wat lees of las jij na de komst van je kinderen? Lukt het je überhaupt om te lezen? Heb je tips? Ik lees het graag. 


Sophie woont met haar man en drie zonen in Amsterdam. In haar boekenkast vind je Engelstalige romans, klassiekers (zoals favoriet Howards End van E.M. Forster), soms wat fantasy of een biografie en een flinke verzameling kunst- en kookboeken. Daarnaast struikel je in haar huis over de stapels kinderboeken. Volg @boekliefde op Instagram voor meer mooie boekentips van Sophie voor jong en oud.