blog | Favoriete herfstboeken om voor te lezen

Gepubliceerd op: 18 oktober 2021 08:00

Ik houd van lezen, maar eigenlijk ben ik de laatste tijd vooral aan het voorlezen. Het najaar leent zich er ook wel extra voor. Samen knus op de bank met een dekentje, de kinderen genieten ervan en ik ook! Daarom deel ik in dit blog de beste voorleesboeken voor de herfst.

Mocht je tijdens de herfstvakantie naar de OBA komen om boekjes te lenen, kijk dan eens op deze speciale pagina over de herfstvakantie in de OBA. Er worden leuke activiteiten georganiseerd en in het OBA Theater staat mooi jeugdtheater geprogrammeerd!

Sylvia Vanden Heede | Vos en Haas en de ballon van Uil

Ik ben erg enthousiast over de veelbekroonde boeken over Vos en Haas. Door de lieve en vaak ook grappige verhalen en de sfeervolle illustraties van Thé Tjong-Khing zijn ze bij ons thuis echt favoriet. In dit boek is het herfst in het bos van Vos en Haas en de wind blaast een blauwe ballon in de boom van Uil. Uil is trots en neemt de ballon overal mee naar toe. Maar dan raakt de ballon lek…

Gerda Muller | Herfst

Dit hardkartonnen tekstloze boekje staat vol met knusse tekeningen die allerlei herfstactiviteiten binnen- en buitenshuis laten zien. Van knutselen met kastanjes tot appels plukken en spelen in een regenplas, het staat er allemaal in. De illustraties geven genoeg stof tot praten met je kind. Dit boekje is onderdeel van een reeks waarin alle seizoenen voorbij komen. Echt een aanrader!

Britta Teckentrup | Lente, zomer, herfst, winter

Dit prentenboek gaat over een uil in een boom die ziet hoe het bos om zich heen verandert: van winter naar lente, zomer en herfst, tot het weer winter wordt. De teksten op rijm zijn voor mijn kinderen nog een beetje veel gevraagd, maar over alles wat te zien is in de kleurrijke illustraties en de doorkijkgaten blijven ze erg enthousiast.

Rotraut Susanne Berner | Het is herfst: kijk- en zoekboek

Een zoekboek kan natuurlijk niet ontbreken in dit lijstje. Zeker voor kinderen die hun eerste woordjes leren is het heerlijk om samen naar plaatjes te kijken en te praten over wat je ziet. Dat kan met de kijk- en zoekboeken van de Duitse schrijfster en illustrator Rotraut Susanne Berner heel goed. Ik hou van alle details die ze in haar tekeningen verwerkt. Ook dit boek is in een reeks verschenen, je kunt dus ook in de winter, lente en zomer samen kijken en zoeken.

Arnold Lobel | Bij Uil thuis en andere verhalen

Ken je de verhalen van Arnold Lobel nog niet? Dan raad ik je zeker aan ze eens te lenen. Dit is een lekkere dikke bundel, waar je wel even mee vooruit kunt. Voor mij is het een klassieker, en dan vooral het verhaal van Uil die in zijn warme huisje een kopje tranenthee zet. Prachtig! De illustraties zijn ook van Lobels hand en soms best een beetje spannend, maar wel altijd mooi in stemmige bruine en groene tinten.


Sophie woont met haar man en drie zonen in Amsterdam. In haar boekenkast vind je Engelstalige romans, klassiekers (zoals favoriet Howards End van E.M. Forster), soms wat fantasy of een biografie en een flinke verzameling kunst- en kookboeken. Daarnaast struikel je in haar huis over de stapels kinderboeken. Volg @boekliefde op Instagram voor meer mooie boekentips van Sophie voor jong en oud.

lees meer OBA-blogs