Favoriete fotografieboeken om te lenen

Gepubliceerd op: 27 maart 2018 13:11

De fotograaf Alfred Stieglitz (1864-1946) zei: 'Photography is a reality so subtle that it becomes more real than reality.’ Simpel gezegd, soms zie je de dingen pas écht goed op een foto. Daarom houd ik zo van fotografie en droom ik graag weg bij een goed fotoboek.

Mijn liefde voor fotografie werd voor het eerst echt aangewakkerd tijdens de enthousiaste colleges van Johan Swinnen aan de Vrije Universiteit Brussel. Hij overspoelde ons met beelden van de beste fotografen en dat was geweldig.

Op de 4e etage van de Centrale OBA staat een uitgebreide collectie fotoboeken, waar ik af en toe een exemplaar van leen. Ik zet mijn favorieten van toen en nu voor je op een rijtje.

Nan Goldin

Het werk van de Amerikaanse fotografe Nan Goldin is verfrissend in zijn eerlijkheid en 'lelijkheid'. Compleet het tegenovergestelde van de beeldtaal waar we nu mee overspoeld worden op Instagram en Pinterest, waar ‘mooi’ het criterium is. Aangrijpend is de serie foto’s die ze maakte van haar relatie met een gewelddadige man, inclusief zelfportret met blauw oog. In dit filmpje van Tate Modern vertelt ze over haar werk. Kijk er maar eens naar, het is een bijzondere vrouw.

bekijk de boeken van Nan Goldin

Annie Leibovitz

Annie Leibovitz heeft veel foto’s van beroemdheden gemaakt. In At Work staan klassiekers, zoals Whoopi Goldberg in een melkbad en een hoogzwangere Demi Moore. Leibovitz schreef bij elke foto herinneringen. Aangrijpend is het verhaal bij het portret van Yoko Ono en John Lennon. Het is een kwetsbaar beeld, en dat wordt versterkt als je leest dat Lennon de middag nadat deze foto werd genomen op straat werd doodgeschoten. Heftig.

bekijk de boeken van Annie Leibovitz

Stieglitz

Alfred Stieglitz maakte rond 1900 prachtige foto's van New York; betoverende composities gewoon uit zijn raam geschoten, maar ook bijzondere beelden van de straat. In het werk The Terminal zie je dampende paarden die voor een tram in een besneeuwde straat staan te wachten op passagiers. De foto is zo sterk, dat je al kijkend een reis door de tijd maakt. Je ruikt de paardenvijgen bijna! 

bekijk de boeken van Stieglitz

 

Hou je van fotografie of ben je nieuwsgierig geworden? Dan moet je zeker eens naar de collectie kunstboeken op de 4e etage van de Centrale OBA komen kijken. Laat je me weten als je iets leuks vindt?


Sophie woont met haar man en drie zonen in Amsterdam. In haar boekenkast vind je Engelstalige romans, klassiekers (zoals favoriet Howards End van E.M. Forster), soms wat fantasy of een biografie en een flinke verzameling kunst- en kookboeken. Daarnaast struikel je in haar huis over de stapels kinderboeken. Volg @boekliefde op Instagram voor meer mooie boekentips van Sophie voor jong en oud.