blog | Boeken vol ellende

Gepubliceerd op: 30 mei 2018 09:27

‘Ja!’, zei ik vol overtuiging, ‘Je moet Angela’s Ashes lezen. Dat is zo mooi en McCourt schrijft zo goed en grappig.’ Dus mijn man las 'Angela’s Ashes'. Puffend en steunend weliswaar, want wat was dat een boek vol ellende.

Het verhaal over de extreme armoede en ellende uit de jeugd van de schrijver was enorm aangrijpend en daarom was het bijna niet om door te komen. Toen hij halverwege was en weer klaagde over de treurnis waar hij zich doorheen zat te worstelen, voelde ik ineens mijn wangen rood gloeien. Plotseling kwam het besef dat ik Angela’s Ashes zelf nooit had gelezen en alleen de film had gezien. Dat was niet zo fraai van mij.

Tja, boeken over ellende; ik lees ze liever niet, maar als ze echt goed zijn lees ik ze vaak in één ruk uit. Niet zo lang geleden las ik The Secret Scripture, een tip van mijn schoonmoeder. In de eerste hoofdstukken komt zoveel narigheid voor dat ik het boek meerdere malen weg moest leggen. Sebastian Barry beschrijft een vrouw die een groot deel van haar leven in een gesticht woont. Hoe ze daar terecht is gekomen en wat daaraan vooraf ging, beschrijft ze in een geheim schrift. Al gauw was ik toch verkocht en zat ik tijdens de lunchpauze op mijn werk zelfs door te lezen. 

En nu schijnt de zon, het is prachtig weer en ik heb opnieuw een behoorlijk heftig boek in mijn handen dat ik niet meer weg kan leggen. Yaa Gyasi’s Homegoing vertelt het verhaal van twee Ghanese halfzussen; de een wordt uitgehuwelijkt aan een Engelsman en de ander verkocht als slaaf en op een boot naar Amerika gezet. Deze debuutroman beschrijft ook de levens van de kinderen en kleinkinderen van de zussen en daarmee de gruwelijke gevolgen van de slavenhandel die nog veel generaties doorwerken. Het is bovendien een rijk verhaal over interessante mensen. Dat heeft Gyasi knap gedaan. Ik lees door en raad je zeker aan om het ook eens te lenen.

Maar niet alle deprimerende boeken vind ik goed. Van de Amerikaanse journalist en schrijver Hunter S. Thompson las ik in mijn studententijd Fear and Loathing in Las Vegas. Dit boek staat zeker in mijn top drie met de meest ellendige boeken, maar niet met favorieten. De beschrijving van het gebruik van een exorbitante hoeveelheid drugs, kon mij niet bekoren. Wat een gedoe, wat een aanstellerij. Met moeite heb ik het uitgelezen. 

Ik ben heel benieuwd welke titels in jouw top 3 van favoriete ellendige boeken (of boeken vol ellende) staan. Vrolijke boeken mag natuurlijk ook! Mail je tips naar webredactie@oba.nl, dan maken we er misschien wel een top 10 van voor op oba.nl.


Sophie woont met haar man en drie zonen in Amsterdam. In haar boekenkast vind je Engelstalige romans, klassiekers (zoals favoriet Howards End van E.M. Forster), soms wat fantasy of een biografie en een flinke verzameling kunst- en kookboeken. Daarnaast struikel je in haar huis over de stapels kinderboeken. Volg @boekliefde op Instagram voor meer mooie boekentips van Sophie voor jong en oud.