Boekenblog; Bloedheet Bergen op Zoom, Bibliothecarissen en Boeken

Gepubliceerd op: 2 juni 2017 10:49

Wat doen bibliothecarissen op hun vrije dag? Ze organiseren een tweetmeet ! Op uitgerekend de warmste dag van het jaar reizen ze van heinde (Hoogkarspel) en verre (Son & Breugel, Almere) naar een parel van stedelijk Nederland: Bergen op Zoom. Ze ontmoeten elkaar uiteraard in de openbare bibliotheek waar de organisatoren gezorgd hebben voor een warme ontvangst, koffie met verse, Bergenopzoomse bollen, heerlijk!

Anton van Duinkerken

In de bibliotheek een plaquette van de bekendste letterkundige die BoZ “afleverde”: Anton van Duinkerken, 1903-1968, allang bijgezet in het Pantheon van Vergeten Schrijvers. Niemand van ons wist dat hij  in 1966 de P.C.Hooftprijs ontving! 

Kees Fens -nog lang niet vergeten- noemde van Duinkerken een van zijn leermeesters. Fens was diep onder de indruk van, hoe gedetailleerd kun je zijn, het eerste hoofdstuk van zijn Brabantse Herinneringen. Dus dat scheelde enorm! Ik genoot van dat ene hoofdstuk, en liet het daarbij. Ook herinner ik mij nog dat de katholiek van Duinkerken zich sterk afzette tegen de NSB. Hij schreef Ballade van den katholiek, met de steeds terugkerende zin: “Daarom, mijnheer, noem ik mij katholiek!”  Zijn uitgesproken katholicisme  bracht hem ook in pennenstrijd met Menno ter Braak, de scherpste essayist van die tijd. Ze vonden elkaar in hun afwijzing van het fascisme.

Tweetmeet

Een, twee keer per jaar organiseren een aantal bibliothecarissen die elkaar via Twitter hebben leren kennen, een informele ontmoeting. Bijpraten, uitwisselen, bibliotheek bekijken, lunchen, van elkaar leren, zonder enige verplichting. Geen agenda! Daar was het trouwens nu veel te warm voor. In de trein namen we vanaf 8.45  de laatste bibliotheekontwikkelingen door. Uiteraard wie waar nu weer bedreigd wordt in zijn baan, welke bibliotheken er momenteel toe doen (Amsterdam, Amersfoort, Almere, Tilburg met speciale vermelding voor het dappere Haarlem en  Son). Veel zorg over de huidige uitstroom van de generatie van de jaren ’70. Wat komt er voor terug? Ook nog veel uitwisseling over het vroegere hart van het vak: de catalogus en het verloren belang en kennis daarvan. Maar we zijn niet somber hoor! Het is meer vaststellen en nadenken over wat we daaraan moeten doen. Dan kom je uiteindelijk wel uit bij een echte studiebijeenkomst. Maar dieper gaat het niet; we hebben een vrije dag! (Eén van de aanwezigen heeft trouwens sinds kort altijd vrij, die is al blij dat hij mee mag doen.)

Boeken lezen?

“Maar bibliothecarissen lezen toch zoveel? Dat is toch jullie vak?” Nee, beste lezer van dit boekenblog, dat is ons vak niet. Kort gezegd beoordelen wij boeken, muziek, tijdschriften, films op hun bruikbaarheid voor onze bezoekers. Boeken lezen doen bibliotheekmedewerkers in hun vrije tijd, net als u. Dat doen zij trouwens met veel plezier, boeken lezen, muziek luisteren, films kijken, tijdschriften doorbladeren, net zoals u dat doet. En omdat veel bibliothecarissen niet voor niets voor hun vak gekozen hebben, zitten er aardig wat leesfanatici bij. Op verschillende sociale media, in lees- en luisterclubs, praten we graag over boeken en muziek. Vaak staan die open voor andere geïnteresseerden. Heel leuk om eens wat afwijkende tips te krijgen. Al kunt u die ook nog steeds gewoon op de publieksafdelingen krijgen! 

Bibliothecarissen lezen!

Wat lezen mijn Twittercollega’s op dit moment? Via uiteraard Twitter kreeg ik de volgende titels door. U zal zien: we zijn net gewone mensen, want alles zit er in: thrillers, prijswinnaars,vergeten boeken en “hoe komen ze er op dit te gaan lezen?”-titels. Sommigen lezen, net als ik, meer boeken tegelijk. Papier of digitaal, dat is voor deze groep geen discussiepunt: zoals het uitkomt. Veel plezier met de tips van de Twitterende Bibliothecarissen! 

* Rebecca Solnit, Mannen leggen me altijd alles uit ;
* Annejet van der Zijl, Anna, het leven van Annie Schmidt; 
* Elisabeth George, Dag des oordeels; 
* Rogier van Aerde, De arme bruiloftsgast: levensroman van Paul Verlaine; 
* Emma Cline, De meisjes (“uit nieuwsgierigheid”);
* Roger Moore, Bond on Bond;
* Stephen King, The Stand (“prima liftmuziekliteratuur waar je niet al in een uurtje doorheen bent”)
* Mourits Martijn & Dimitri Tokmetzis, Je hebt wel iets te verbergen
* Philip Roth, The plot against America (“ongelooflijk actueel”);
* Marcia Luyten,  Het geluk van Limburg;
* Voetbal International  ( “vanwege kampioenschap Feyenoord”)
* Harry de Jong, De bezem door Nashville
* Matthijs van de Ven,  Onder invloed: Nederlandse muzikanten over hun inspiratiebronnen;
* Jan van Mersbergen, De ruiter
* Robert van Gulik, Het spookklooster; een Rechter Tie verhaal
* Alfred Birney, De tolk van Java (“Birney werkte in de jaren ’80 op de catalogusafdeling van Bibliotheek Den Haag!”)
* Sheila Kaye-Smith, Joanna Godden (Virago Modern Classic)
* Luuk Gruwez, Garderobe, een keuze uit zijn gedichten
* Annie M.G.Schmidt, Ziezo:de 347 kinderversjes

Leo Willemse was bibliothecaris bij de OBA tussen 1973-2017