Vanaf zondagavond 20:00 uur tot maandagochtend 10:00 uur vinden er onderhoudswerkzaamheden plaats aan ons bibliotheeksysteem. Daardoor kunnen onderdelen van de website, zoals 'Mijn omgeving', tijdelijk beperkt of niet beschikbaar zijn.

Boekenblog 188; Vier keer Poëzie op zondag in de OBA

Gepubliceerd op: 7 september 2013 13:17

Natuurlijk, de Uitmarkt is altijd een groots en druk gebeuren, maar ook gewoon gezellig. Een beladen woord, maar zo onderga ik het. Datgene wat je graag wilt zien, meemaken, daarvoor moet je eerst vaak iets anders aanzien. Dat kan mee -of tegenvallen. Of je ziet ergens veel mensen, dan kun je of doorlopen of uit nieuwsgierigheid aansluiten, niks zien of niks horen en daar weer teleurgesteld over zijn. Grootschalig, zeker, maar dat wist je.

Het gold ook voor Manuscripta, voor het eerst op de Uitmarkt (Boekenblog 187). Zowel bij de Schrijversparade als bij het OBA Theater van ‘t Woord waren de tenten telken helemaal vol. Contact was daar alleen fysiek mogelijk,maar dat kon u goedmaken bij het grote aantal signeersessies -alleen gebeurde dat mondjesmaat. U had daar kennis kunnen maken met Ilja Leonard Pfeijffer, Sylvia Vanden heeden, Dik van der Meulen en Herman Leenders, maar dat deed u dus niet.

Intieme sessies

De komende maanden kunt u in de Centrale Bibliotheek genieten van intimiteit en kleinschaligheid in de fraaie Haasse/Vestdijkzaal, tussen de Indiëcollectie van Haasse en een paar eerste drukken van Vestdijk. Ineke Holzhaus, dichteres, presentatrice en organisator, start zondag 8 september het vierde seizoen met Poëzie op zondag. Ze gaat in gesprek met een dichter, leest zelf gedichten van verwante dichters voor en natuurlijk leest de gast voor uit eigen werk.

Dit zijn bijeenkomsten voor een ander publiek. Liefhebbers, kenners ook vaak, maar vooral :genieters van poëzie. Dit uur is van een ongelooflijke intimiteit; je zit zowat bij de dichter op schoot. Datgene wat je nooit eerder vatte bij het lezen van poëzie, word je hier een stuk helderder. Beweegredenen van de auteur, ingevingen,het schrijfproces – het komt op een natuurlijke manier ter sprake, en dan zijn er daarna weer de gedichten zelf. Ik heb er een paar keer bijgezeten, onder andere toen K.Schippers en Willem van Toorn te gast waren en heb steeds de pest in dat ik niet vaker kan komen.

Herfstseizoen 2013

Vier dichters, twee gevestigde en twee betrekkelijke nieuwkomers. Ik moet eerlijk zeggen dat ik weinig tot niets van ze heb gelezen. U ook niet, dat weet ik zomaar. Het gaat om Mischa Andriessen, Florence Tonk (de nieuwkomers, ieder twee bundels), Daan Cartens en Hans van de Waarsenburg (de oudgedienden). Ik ken van de laatste twee wel wat, want Hans van de Waarsenburg debuteerde al in 1965! Strijdbare gedichten in moderne taal, herinner ik me. Maar ook vrolijke kinderboeken. Daan Cartens ken ik vooral als biograaf van andere schrijvers en zijn redacteurschap bij het befaamde literaire tijdschrift Bzzletin (1970-2004). Nu is hij conservator bij het Letterkundig Museum.

Poëzie op zondag laat zien dat de OBA minder groots opgezette evenementen een even warm hart toedraagt als het drukke en overvolle programma van de Uitmarkt.´Gedichten komen dichterbij als je ernaar luistert”, is het motto van Poëzie op zondag en dat is helemaal waar, daar staat de ervaring van Ineke Holzhaus en haar gasten borg voor. Mischa Andriessen is de eerste.

Maak (één van de) zondagen op 8 september,13 oktober,10 november en 8 december vrij en schuif aan tussen 16.00-17.00 in de Centrale Bibliotheek. Ik hoop er ook bij te zijn!

 

Leo Willemse