Vanaf zondagavond 20:00 uur tot maandagochtend 10:00 uur vinden er onderhoudswerkzaamheden plaats aan ons bibliotheeksysteem. Daardoor kunnen onderdelen van de website, zoals 'Mijn omgeving', tijdelijk beperkt of niet beschikbaar zijn.

Boekenblog 203: Nieuwe Boeken, Nieuwe Lijstjes?

Gepubliceerd op: 10 januari 2014 15:14

Donderdagmiddag 9 januari, was het op een andere manier ‘vol’ in de Centrale Bibliotheek dan gewoonlijk. In de weekenden wordt de bibliotheek overstroomd door hevig blokkende studenten, honderden ouders met hun vrolijke, drukke en soms ook jengelend kroost, loslopende toeristen uit binnen- en buitenland, en de vaste, doelbewuste bezoekers. Door de week is het beeld iets anders, maar dan vooral toch qua aantallen. Maar bij bijzondere activiteiten gonst de bibliotheek anders; en dat was nu het geval.

Vers van de Pers 2014

De OBA had voor het tweede achtereenvolgende jaar de boekenwereld op bezoek, met hun jaarlijkse presentatie van de te verwachten nieuwe boeken, Vers voor de pers. Het is “de ontmoetingsplek waar pers en professionals uit het boekenvak elkaar op een informele manier kunnen ontmoeten en informatie uitwisselen.”

Op de foto: Jan Willem van de Wetering, Betty Garrel en Simon Vinkenoog, Krasnapolsky, 1975.

In de Centrale Hal was een podium geïnstalleerd waar een aantal activiteiten plaatsvonden, zoals een gesprek over de toekomst van het (e-)boek en een pitch van Abdelkader Benali over wat schrijven voor hem betekent. Hij haakte slim in op het Boekenweekthema Reizen:ondertussen ergens anders. Uitgevers hadden hun domicilie op de Jeugdafdeling -talloze kraampjes en moderne uitvoeringen daarvan omzoomden de cirkels waarin de duizenden jeugdboeken,dvd’s en cd’s staan opgesteld. In het Theater van ’t Woord en in de kleinere zalen op de 6e verdieping kon je serieuze werkwinkels bijwonen. Ik zag verschillende OBA-beleidsmedewerkers zich daarheen begeven, dus de gevolgen daarvan zult u de komende maanden wel merken.

Netwerken

Maar in feite is dit circus een grote netwerkbijeenkomst, met min of meer toevallig toegelaten publiek dat zich kan vergapen aan namen die ineens – want men draagt meestal wel een naambordje – een gezicht krijgen. Ja, dat is inderdaad Mai Spijkers, K.Schippers, Jelle Brandt Corstius, en is dat niet die recensent van De Volkskrant, kom hoe heet-ie ook alweer… juist, Arjan Peters! Ze komen allemaal met een reden: kijken wie welke boeken gaat brengen, welke boeken gaan het helemaal maken, en hoe daar achter te komen. Maar toch ook wel om elkaar moed in te spreken, want het zijn nog steeds zorgelijke tijden. Gelukkig kunnen de boekenwereld en de bibliotheekwereld het heel goed met elkaar vinden, en eindelijk ook waar het de e-books betreft. Het verstand overwint hier dan toch en de bibliotheekgebruikers kunnen op niet al te lange termijn een veel groter actueel e-book aanbod aantreffen, zoals het hoort!

Geschenken

In de jaren ’70 en ’80 ‘mocht’ ik wel eens naar Vers voor de Pers, dat toen nog in de RAI plaatsvond, of Krasnapolsky. Ik voelde me dan een uitverkorene, in werktijd alvast genieten van boeken die nog niet verkrijgbaar waren. Dat gevoel is nu anders, want uitgeverijen bewaren hun aanbod niet tot deze manifestatie, dat gaat veel subtieler, met uitgekiende perscampagnes – denk maar eens hoe vorige week de nieuwe roman van Franca Treur in de markt is gezet. Zo subtiel, zo onontkoombaar, zo slim, dat ik er zelfs over schrijf.

 

Maar nu was er weer een andere geheime trekker: het Boekenweekgeschenk van Tommy Wieringa! Dat is zwaar onder embargo tot begin maart, maar toch…. Daar kon je op de een of andere manier, met een perskaartje of juist niet, aankomen. Nou, via een speciaal kaartje mij aangereikt door een goedwillende collega kon ik dan valselijk Tommy’s speciale uitgave bemachtigen.

 

Ik heb er van af gezien. Net zoals ik van alle andere gratis boeken en folders heb afgezien. Ik moet eerst nog mijn lijstjes van 2013 afwerken; lijstjes die me ook van harte zijn aangeraden door diezelfde opiniemakers. Lees Boekenblog 201 nog maar eens. Of, nog beter, begin aan een boek dat u beslist moet lezen. Welk boek ? Als het aan OBA-directeur Hans van Velzen ligt, begint u met De Vergelding van Jan Brokken, zijn nummer 1 van 2013. En omdat Hans dinsdag 7 januari zijn afscheid aankondigde – per 1 juli – ben ik, als gehoorzaam medewerker daar dan maar mee begonnen. Het is meesterlijk!