Boekenweek bij de OBA

Gepubliceerd op: 10 maart 2014 13:35

Van 8 t/m 16 maart is het weer de jaarlijkse Boekenweek, en natuurlijk doet de OBA hier volop aan mee. Het motto van dit jaar is Ondertussen ergens anders en focust op reizen in de literatuur.

Zaterdag 8 maart ging de Boekenweek bij de OBA van start met de presentatie van het Boekenweeknummer van tijdschrift De Parelduiker: Schrijvers reizen thuis. Het is een tegendraads nummer dat zich afzet tegen het thema van de Boekenweek. Er zijn immers nogal wat schrijvers die helemaal niet ergens anders willen zijn dan thuis, achter hun schrijftafel, en dat zijn niet de minste.

Denker des Vaderlands, René Gude, hield een toespraak onder het thema Wie reist kan niet denken en citeerde daarbij de filosoof en kampioen thuiszitter Immanuel Kant die zijn leven lang zijn geboorteplaats Koningsbergen niet verliet. Marco Daane, redacteur van De Parelduiker, ging in op het thema zin en onzin van het literair reizen en daarna werd het nieuwste boek in De Parelduikerreeks gepresenteerd: Wie was Hans Boslowits? Gerard Reves debuut ontrafeld.

De komende week zijn alle kopstukken van de Boekenweek te gast in de OBA. Dinsdagavond is Jelle Brandt Corstius, de schrijver van het Boekenweek essay te gast in de Centrale Bibliotheek en woensdag in Bibliotheek Diemen (uitverkocht). Woensdag is Tommy Wieringa, de schrijver van het Boekenweekgeschenk Een mooie jonge vrouw, te gast bij Boekenweek Live. Een programma voor scholieren uit het hele land dat rechtstreeks vanuit de OBA wordt uitgezonden. Dinsdag 18 maart is hij aanwezig voor een lezing door Bibliotheek Osdorp in De Meervaart. Daarnaast zijn er tijdens de Boekenweek nog veel andere auteurs te gast zoals Lieve Joris, Bart Vos, Abdelkader Benali en Annejet van der Zijl.

Bijzonder is de afsluiting op zondag 16 maart met de presentatie van het Album van de Indische Poëzie met bijdragen van Ernst Jansz en Wieteke van Dordt. Veel bekende Nederlandse dichters hebben wel iets geschreven over voormalig Nederlands Indië en een prachtige verzameling is nu door Peter van Zonneveld en Bert Paasman samengebracht in het Album van de Indische Poëzie. Inclusief een cd met een selectie van de gedichten voorgedragen door Willem Nijholt.

Een mooi Boekenweekprogramma dus in de OBA, beslist een reisje naar uw bibliotheek waard!

Hans van Velzen, directeur.