blog | De 5 beste vegetarische kookboeken uit mijn keuken

Gepubliceerd op: 2 oktober 2020 12:21

Vegetarisch eten is lekker! Ik kook al jaren met veel plezier en enthousiasme regelmatig vegetarisch voor mijn gezin. Wil je ook vaker koken zonder vlees? Lees dan gauw verder, want in dit blog deel ik mijn favoriete vegetarische kookboeken met je.

Het is natuurlijk wel bekend, maar ik wil het toch nog even noemen: minder vlees eten is goed voor mens en milieu. Wil je daar meer over weten? Lees dan bijvoorbeeld Dieren eten van Jonathan Safran Foer. Je kan het ook meteen downloaden als e-book in je online Bibliotheek app. Pas op, het is pittige kost, maar hij vertelt een waarheid als een koe!

Maar goed, even praktisch nu. Want zomaar een vegetarische maaltijd maken kan in het begin best lastig zijn. Het is daarom handig om eerst wat inspiratie op te doen. Van onderstaande kookboeken heb ik veel geleerd. Leen ze eens bij de OBA, ik hoop dat het je inspireert om (vaker) vegetarisch te koken.

Alice Hart | Vegalicious

Met dit boek begon het plantaardige kookavontuur voor mij. Alice Hart maakte de recepten voor Vegalicious om ook de meest verstokte vleeseters zover te krijgen dat zij vlees vaker laten staan. De ovenschotel van spinaziepannenkoekjes met tuinkruiden en ricotta zijn bij ons thuis favoriet.

 

Sarah Britton | My New Roots

In haar eerste boek deelt foodblogger Sarah Britton inspirerende plantaardige recepten voor ieder seizoen. Begin eens met de tuinbonen-doperwtensoep met dragon als makkelijke maaltijd, of wat dacht je er van om zelf een vegetarische tonijnsalade te maken? Stuk voor stuk zijn het gerechten die je een voldaan en gezond gevoel geven. 

 

Hugh Fearnley-Whittingstall | Veg!

Hugh Fearnley-Whittingstall is kok en een echte vleeseter. Toch heeft hij een kookboek gemaakt dat alleen over groente gaat. Het levert toegankelijke recepten op, die ook voor de meer traditionele eters onder ons het proberen waard zijn. Mijn favoriet: geroosterd brood met prei en kaas. Klinkt simpel, smaakt verrukkelijk!

 

David Frenkiel & Luise Vindhal | The Green Kitchen & Little green kitchen

Absoluut inspirerend zijn de recepten van David en Luise. Ze koken vegetarisch voor hun kinderen. Dat merk je, want hun recepten vallen bij de allerkleinsten ook erg in de smaak. Uit hun nieuwste boek Little green kitchen heb ik de laatste tijd heel veel gekookt en alle gerechten zijn zo lekker! Groene pannenkoeken en dinoburgers (alleen die naam is al een succes) worden met gejuich ontvangen door mijn tweeling van bijna vier.

 

Anna JonesVegetarisch het jaar door

Mijn nieuwste heldin. Anna Jones leerde het vak bij Jamie Oliver. Nu is ze voor zichzelf begonnen en heeft inmiddels al meerdere fantastische kookboeken op haar naam staan. In Vegetarisch het jaar door deelt ze fijne vegetarische recepten voor alle seizoenen. Extra handig zijn de pagina's waarin ze uitlegt hoe je een gerecht zelf samenstelt, zodat je eindeloos kan variĆ«ren op bijvoorbeeld braadsleegerechten of currypasta's.

Bonustip:

Yotam OttolenghiFlavour

Het nieuwste boek van Ottolenghi heb ik vandaag gereserveerd via de OBA-app. Ik kan wel weer wat nieuwe inspiratie gebruiken en taco's met knolselderij en geitenkaas of auberginedumplings 'alla Parmigiana' klinken erg interessant!

 

 

Leen deze kookboeken eens bij de OBA en voor je het weet draai je je hand niet meer om voor een uitgebalanceerde plantaardige en lekkere maaltijd.


Sophie woont met haar man en drie zonen in Amsterdam. In haar boekenkast vind je Engelstalige romans, klassiekers (zoals favoriet Howards End van E.M. Forster), soms wat fantasy of een biografie en een flinke verzameling kunst- en kookboeken. Daarnaast struikel je in haar huis over de stapels kinderboeken. Volg @boekliefde op Instagram voor meer mooie boekentips van Sophie voor jong en oud.