Op dit moment vinden er onderhoudswerkzaamheden plaats aan ons bibliotheeksysteem. Daardoor kunnen onderdelen van de website, zoals 'Mijn omgeving', tijdelijk beperkt of niet beschikbaar zijn.

De beste luisterboeken voor tijdens een stevige wandeling

Gepubliceerd op: 22 november 2021 08:00

Niet alleen in de lente en de zomer, maar zeker ook tijdens de donkere dagen van het jaar wandel ik graag. Liefst samen, maar alleen kan het ook fijn zijn. Dan luister ik vaak naar een podcast of luisterboek. In dit blog tip ik mijn 6 favoriete luisterboeken. Je kan ze natuurlijk ook lekker thuis onder een dekentje op de bank beluisteren!

1.

Roxane van Iperen | ’t Hooge nest

Dit waargebeurde verhaal gaat over twee joodse zussen in het verzet, een onderduikvilla in 't Gooi en verraad. Dit aangrijpend verhaal neemt je mee naar de Tweede Wereldoorlog en laat zien hoe waanzinnig dapper en ook hoe enorm wreed mensen kunnen zijn. Het boek leest als het script van een film, dus het verbaasde me niks toen ik las dat Halina Reijn en Carice van Houten de filmrechten van deze bestseller hebben gekocht.

2.

Elisabeth Strout | Olive Kitteridge

Strout is één van mijn favoriete schrijfsters, dus zij mag niet ontbreken in dit lijstje. Voor dit boek ontving ze de Pulitzer prijs voor Literatuur. Olive Kitteridge gaat over een oud-lerares wiskunde en de gebeurtenissen in het kustplaatsje aan de oostkust van Amerika, waar ze al haar hele leven woont. De kritische en afstandelijke Olive is niet altijd even makkelijk voor haar omgeving. Maar ze is ook invoelend en direct. Dat maakt haar een origineel en innemend karakter.

3.

Elena Ferrante | De geniale vriendin

Dit is het eerste deel van de vier Napolitaanse romans die Elena Ferrante schreef. Ferrante is een pseudoniem en niemand weet wie de echter schrijfster of schrijver is. Wat ik wel weet, is dat ik alle boeken uit deze geweldige reeks achter elkaar verslonden heb. Met groot inlevingsvermogen beschrijft Ferrante de levens van twee vrouwen en hun levenslange vriendschap, die evenveel om liefde als om rivaliteit draait. Boeiend!

4.

Emily Brönte | Woeste hoogten

Woeste hoogten, ik krijg het al koud als ik de titel hoor. Niet alleen Heathcliff en Cathy spelen een hoofdrol – ook de kille met heide bedekte heuvels van Yorkshire zijn een belangrijk onderdeel van dit tragische liefdesverhaal. Echt een luisterboek voor tijdens de winterse maanden dus.

5.

Louisa May Alcott | Onder moeders vleugels

Onder moeders vleugels gaat over de vier zussen March. Ze wonen in het idyllische Orchard House, waar hun moeder het huishouden alleen bestiert. Marmee is een moeder die iedereen zou willen zijn en hebben; rechtvaardig, sterk, lief en met oog voor de kwaliteiten en behoeften van haar kinderen. Die zijn erg verschillend en sluiten niet altijd aan op de verwachtingen die de maatschappij toen van jonge vrouwen had. Een verhaal voor jong en oud om in te verdwijnen en waar je ook nog wel even over na blijft denken.

6.

Maggie O'Farrel | Hamnet

Winnaar van de Women's Prize for Fiction 2020: een prachtige, aangrijpende pageturner geïnspireerd op de zoon van William Shakespeare. Ik heb dit boek nog niet gelezen, maar het staat al wel een tijdje op mijn leeslijst. En nu dus ook als luisterboek in de online Bibliotheek-app voor tijdens mijn dagelijkse wandeling!

Hoe werkt het?

Als lid van de OBA leen je luisterboeken en e-books gewoon vanuit huis. Je download ze in de online Bibliotheek app. Er is voor iedereen wel een mooi luisterboek te vinden. Zo zitten voor de allerkleinsten onder meer Dikkie Dik en Ridder Florian in de collectie. En wat oudere kinderen kunnen de boeken van Astrid Lindgren of alle delen van De grijze jager beluisteren. Volwassenen downloaden niet alleen fictie, maar ook non-fictie.

download meteen de online Bibliotheek-app en ga op zoek naar jouw favoriete titels


Sophie woont met haar man en drie zonen in Amsterdam. In haar boekenkast vind je Engelstalige romans, klassiekers (zoals favoriet Howards End van E.M. Forster), soms wat fantasy of een biografie en een flinke verzameling kunst- en kookboeken. Daarnaast struikel je in haar huis over de stapels kinderboeken. Volg @boekliefde op Instagram voor meer mooie boekentips van Sophie voor jong en oud.