De leukste luisterboeken voor kinderen

Gepubliceerd op: 23 februari 2023 09:49

Bij een klusje in het huis luister ik graag naar radioprogramma’s, podcasts en sinds kort ook luisterboeken. Het blijkt goed te werken om kinderen die de hele tijd om je heen dansen even tot bedaren te brengen. Bovendien is het ideaal voor jongeren die niet zo van lezen houden, maar wel van een spannend verhaal. Je zoon of dochter wordt er meteen muisstil van, want alleen zo kan je het verhaal volgen. Goed voor de concentratie dus. In dit blog heb ik een selectie van prachtige boeken voor diverse leeftijden gemaakt. Ze worden zo mooi verteld dat het net lijkt alsof iemand naast je in de kamer zit. Sluit je ogen, spits je oren en geniet van deze klassiekers!

1.

Ronja de Roversdochter

Astrid Lindgren | Ronja de Roversdochter

Ze zijn nog altijd dun gezaaid: stoere vrouwelijke hoofdpersonen in kinderboeken. Gelukkig zijn er de geweldige verhalen van Astrid Lindgren. Zoals dit spannende boek over Ronja de Roversdochter en haar vriendschap met Birk. Zij doen niét mee aan de ruzie tussen hun vaders en lopen weg. Samen beleven ze bijzondere avonturen in de natuur. 

Leeftijd 10+ | verteld door Beatrice van der Poel  

2.

Ottilie en de monstermacht

Rhiannon Williams | Ottilie en de Monstermacht

Het vervolg op Ottilie en de drochtenjagers. “Monstermacht is spannend, je weet sowieso niet wat er gaat gebeuren. Heel erg onverwacht.”, weet een 11-jarige vriend me te vertellen. Deze serie gaat over Ottilie, het eerste meisje dat in deel één vermomd als jongen drochtenjager werd. Terwijl ze de leiders van de Engte probeert te overtuigen dat alle ongewapende meisjes zich moeten kunnen verweren met wapens, komen de gevaarlijke drochten steeds dichterbij. Misschien is dit boek wel zo spannend dat je er even bij moet gaan zitten.  

Leeftijd 10+ | verteller Dafne Holtland

3.

De Kleine Prins

Antoine de Saint-Exupery | De Kleine Prins

Voor velen is dit boek het eerste dat je op middelbare school voor Frans gaat lezen. Het gaat over de ontmoeting in de Sahara tussen de verteller en een kleine Prins afkomstig van verre planeet B 612. De Kleine Prins bezoekt de aarde en andere planeten waar hij keer op keer iemand ontmoet die zichzelf voor de gek houdt. De mooie tekeningen loop je met het luisteren van dit hoorspel helaas mis, maar je krijgt er een waar toneelstuk voor terug, met verschillende stemmen, prachtige geluidseffecten en mooie muziek. Alsof je naar een film luistert. 

Leeftijd 9+ | klassiek hoorspel met o.a. Willy Ruys en Jan Borkus

4.

Misschien wisten zij alles

Toon Tellegen | Misschien wisten zij alles

Over de alledaagse kopzorgen van dieren, hun twijfels en weifels. Doordat ze zich van alles afvragen, van hoe je je hoort te gedragen op een feestje tot wat het woord ‘argwaan’ nou zou betekenen, spreken deze treffende korte verhalen meteen aan. Ze zijn niet alleen heel grappig voor kinderen, maar vooral ook heel herkenbaar voor hun ouders. Door de korte duur van de verhalen zijn ze zeer geschikt voor kinderen die snel afgeleid zijn. 

Leeftijd 9 + | verteld door Toon Tellegen

5.

Madelief - Krassen in het tafelblad

Guus Kuijer | Madelief - Krassen in het Tafelblad

Dit boek gaat over Madelief, die na het overlijden van haar oma veel bij haar opa op bezoek is. Ze komt erachter waarom haar moeder niet zo een goede band met haar eigen moeder had. Zo begrijpt ze steeds een klein beetje meer over haar oma. Een psychologisch verhaal over kinderen die langzaamaan iets van de grote mensenwereld mee beginnen te krijgen. Een verhaal waar je een traantje bij weg zal pinken. 

Leeftijd vanaf 6+ | verteld door Loes Luca

6.

Het grote Dikkie Dik luisterboek

Jet Boeke | Het grote Dikkie Dik luisterboek

Voor de allerkleinsten is er ook van alles te beluisteren. Deze korte belevenissen van de bekende rode kater worden vrolijk en helder verteld door tekenaar Jet Boeke zelf. De verhaaltjes duren een kleine minuut en ze eindigen met een vrolijk deuntje en een miauw. Zo is Dikkie Dik voor heel even in je huis. 

Leeftijd 2+ | verteld door Jet Boeke