Vanaf zondagavond 20:00 uur tot maandagochtend 10:00 uur vinden er onderhoudswerkzaamheden plaats aan ons bibliotheeksysteem. Daardoor kunnen onderdelen van de website, zoals 'Mijn omgeving', tijdelijk beperkt of niet beschikbaar zijn.

Druk bezocht Drongo Festival in de OBA

Gepubliceerd op: 30 september 2013 15:04

Zaterdag 28 september vond in de hele Centrale Bibliotheek het tweede Drongofestival plaats. Drongo is voor iedereen die leeft in de moderne tweetalige wereld en daarin de weg wil vinden. Het biedt een meertalige informatiemarkt, voorleessessies, spoedcursussen en workshops, taallabs en speeltafels, lezingen en helpdesks. Het is voor kinderen en ouders, studenten, en docenten. professionals en beleidsmakers. En daarmee paste het festival helemaal in de bibliotheek, want de OBA biedt immers toegang tot informatie en educatie aan alle inwoners van de stad, van hoog tot laag en voor alle culturen.

Vorig jaar vond de eerste editie plaats en werd er voorzichtig gestart op de zesde en zevende etage, maar dit jaar heeft Drongo de vleugels uitgeslagen en nam ze bezit van de hele bibliotheek. Van de jeugdafdeling tot de achtste etage; overal waren activiteiten die nauw verweven zijn met de mogelijkheden van de bibliotheek en omgekeerd stonden alle reguliere activiteiten van de OBA in het teken van Drongo.

Om 10.30 uur vond in de Hal van de Centrale Bibliotheek de aftrap plaats met een optreden van leerlingen van drie Amsterdamse basisscholen onder leiding van het Internationaal Dans Theater. Kinderen van groep 6 t/m 8 verzorgden werelddansen uit verschillende landen en culturen. Vervolgens werd het festival officieel geopend door festivaldirecteur Maaike Verrips en daarna ging de informatiemarkt van start die over alle verdiepingen van de bibliotheek verspreid was.

Bij de entree werd het publiek ontvangen door de zangkoren, “Sing Along Dutch Songs” waar expats met Nederlands als tweede taal Hollandse liedjes zongen en “Fagago” waarin vrouwen uit verschillende landen en culturen wiegeliedjes zingen in originele klederdracht.

In het Theater van ’t Woord vonden diverse programma’s plaats zoals “Voorlezen in meertalige gezinnen” met voordachten van Gerda Havertong en Abdelkader Benali en “Game Changers”, waar met o.a. de Schepen (Wethouder) van Gent gesproken werd over de maatregelen die de overheid treft om meertaligheid te bevorderen.

De avond werd afgesloten met een uitvoering van “The air we breathe” het meertalige zangproject van componist Merlijn Twaalfhoven en de uitreiking van de Gouden Talenknobbel aan actrice Victoria Koblenko die maar liefst zeven talen spreek en een perfecte beheersing van de Nederlandse taal heeft, terwijl ze die pas vanaf haar 13e leerde.

Al met al een zeer geslaagd en druk bezocht festival waar het belang van meertaligheid duidelijk werd onderstreept en waar alweer de basis werd gelegd voor een derde editie in 2014!

Hans van Velzen, directeur