Vanaf zondagavond 20:00 uur tot maandagochtend 10:00 uur vinden er onderhoudswerkzaamheden plaats aan ons bibliotheeksysteem. Daardoor kunnen onderdelen van de website, zoals 'Mijn omgeving', tijdelijk beperkt of niet beschikbaar zijn.

El Hizjra Literatuurprijs uitgereikt bij de OBA

Gepubliceerd op: 2 december 2013 13:30

Vrijdag 29 november vond in het Theater van ’t Woord de feestelijke uitreiking plaats van de 21e El Hizjra Literatuurprijs. De prijs heeft inmiddels een lange historie en heeft zich ontwikkeld tot de belangrijkste literaire prijs voor jong talent van Marokkaanse en Arabische afkomst. Vanaf dit jaar zijn de criteria verruimd en zijn deelnemers met een biculturele achtergrond welkom. De prijsuitreiking heeft regelmatig plaatsgevonden in de OBA en daar zijn we blij mee.

Het past immers helemaal in de ontwikkeling van de bibliotheek van een uitleen- naar een belevenisbibliotheek waar van alles te doen is en die het bruisende middelpunt vormt van informatie, cultuur en educatie.

Vrijdagavond was het, mede door de nieuwe opzet waarbij het besluit over de toekenning ook pas echt die avond viel, spannend voor de deelnemers. Want het winnen van deze prijs kan het begin zijn van een grote carrière, zoals van Mustafa Stitou, de voormalige Stadsdichter, Abdelkader Benali, Monique Samuel en Khalid Boudou. De OBA is blij met de prima samenwerking met El Hizjra en we hopen dat de nieuwe opzet van dit jaar weer een stimulans vormt voor de komende jaren.

Tijdens de avond droegen de door de jury uitgekozen drie finalisten van de onderdelen Korte verhalen en Poëzie hun inzending voor. Daarna trok de jury zich terug voor beraadslaging. Tussendoor waren er optredens van jazz-zangeres Samira Dainan, op de gitaar begeleid door Jan Wouter Oostenrijk, en zangeres Karima el Filali die een ode bracht aan Oum Kalthoum. Bijzonder was een korte voorstelling van actrice Khadija Massaoudi die een voorproefje gaf van haar theatervoorstelling waarmee ze binnenkort door het land trekt.

Daarna maakte de jury de uitslag bekend. Winnaar korte verhalen werd Joost Voormeer met het verhaal “De Rechter” en winnaar Poëzie werd Mounia Aznou met haar gedicht “De verdwenen dirigent van mijn hart”. De beste inzendingen uit beide categorieën verschijnen binnenkort in een speciale uitgave van El Hizjra.

De presentatie van de druk bezochte avond was in handen van Naeeda Aurangzeb, een goede bekende van de OBA want ze presenteert iedere dinsdagavond het radioprogramma OBA Live!

Hans van Velzen, directeur