Expositie “Beelden aan Zee aan het IJ” in de OBA

Gepubliceerd op: 1 juli 2013 10:14

Vrijdag 28 juni is in de Centrale Bibliotheek de expositie ‘Beelden aan Zee aan het IJ’ geopend. Deze zomer heeft museum Beelden aan Zee een dependance in de Openbare Bibliotheek Amsterdam. Terwijl in het Scheveningse museum en op het Haagse Lange Voorhout de grote zomertentoonstelling ‘Russia XXI. Hedendaagse Beeldhouwkunst uit Rusland’ plaatsvindt, zijn de meest bijzondere werken uit de eigen collectie tijdelijk in de OBA te zien.

De OBA is blij en trots dat deze expositie hier plaatsvindt. Het is een bijzondere vorm van samenwerking tussen de beide organisaties, die tot stand kwam omdat het hoofd exposities van de OBA en de relatiemanager van en verantwoordelijke voor de Sculpture Club van Museum Beelden aan Zee studiegenoten van elkaar waren en deze mogelijkheid bespraken. Alle betrokkenen ondersteunden het idee. Zeker omdat de bibliotheek in voorgaande jaren al een aantal keren heeft samengewerkt met musea uit Amsterdam die gesloten waren, zoals het Scheepvaartmuseum, het Rijksmuseum en het Stedelijk Museum. Het past dus in een traditie.

Het is ook een mooie vorm van cultureel ondernemen en samenwerken. Het is immers tamelijk bijzonder dat een museale collectie drie maanden lang in een openbare ruimte wordt opgesteld, zonder museum suppoosten en zonder slot op deur. De OBA-medewerkers zijn nu ook een beetje de suppoosten geworden en dat doen ze graag en met trots.

De expositie is prachtig ingericht door Carl van Laer die de ruimte goed op zich heeft laten inwerken en optimaal heeft weten te gebruiken en met een aantal beelden in de hal de bezoekers geraffineerd de expositieruimte weet in te lokken. Boegbeeld van de expositie en van het museum is 'De Venus' van Jan Meefout. Het beeld verlaat het museum eigenlijk nooit en het is dus heel bijzonder dat dit nu in Amsterdam te zien is.

Bijzondere gast bij de opening was mevrouw Lida Scholten, de stichtster van het Museum. Zij kocht samen met haar echtgenoot in 1969 het eerste beeldje van een prachtige verzameling die de basis vormde voor het museum dat in 1994 open ging. De expositie werd ingeleid door Jan Teeuwisse, directeur van het Museum Beelden aan Zee en sinds deze maand bijzonder Hoogleraar moderne beeldhouwkunst aan de Universiteit van Leiden. De aanwezigen werden vervolgens al een beetje in de Russische sfeer gebracht met een voordracht door Elena Pekina van een gedicht van Poesjkin en vioolspel van Adriaan Breunis, die 2 stukken van Prokofiev vertolkte. Op de achtergrond werden beelden van de Russische expositie in Den Haag en Scheveningen vertoond waar leden van de OBA 50% korting krijgen.

Tenslotte werd de expositie officieel geopend door Frits Scholten, senior conservator beeldhouwkunst van het Rijksmuseum en bijzonder hoogleraar Museumbeleid en Collectievorming van de Vrije Universiteit van Amsterdam.

De expositie is gratis te bezichtigen t/m 30 september in de expositieruimte van de Centrale Bibliotheek, iedere dag van 10.00 uur tot 22.00 uur.

Hans van Velzen, directeur