Expositie ‘Slavernij verbeeld’ ook in de OBA

Gepubliceerd op: 18 juni 2013 10:09

Zaterdag 15 juni is bij de afdeling Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam de expositie “Slavernij Verbeeld” geopend. Een kleine maar mooi verzorgde variant daarvan is te zien op de 5e etage van de Centrale Bibliotheek.

Herdenking van het Nederlandse slavernijverleden

Dit jaar is het 150 jaar geleden dat in de Nederlandse koloniën de slavernij werd afgeschaft. Om dit feit te herdenken, vroeg de afdeling Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam aan cabaretier Jörgen Raymann en zijn dochter Melody om als gastconservatoren een bijzondere tentoonstelling samen te stellen.

Slavernijgeschiedenis bij Bijzondere Collecties

“Slavernij verbeeld” belicht het onderwerp slavernij van de oudheid tot en met de afschaffing van de Nederlandse slavernij in 1863. De nadruk ligt op slavernij in de zeventiende, achttiende en negentiende eeuw in de Nederlandse cultuur en in de voormalige kolonie Suriname. De geschiedenis van de Nederlandse slavernij wordt zichtbaar in kaarten, boeken, prenten en andere objecten uit de Bijzondere Collecties van de UvA, aangevuld met bruiklenen uit openbare en particuliere verzamelingen. Interviews van Jörgen Raymann verbinden het heden met het verleden.

Banierententoonstelling bij Openbare Bibliotheek

Speciaal voor jongeren van 12 tot 18 jaar maken de Bijzondere Collecties van de UvA een banierententoonstelling bij de Openbare Bibliotheek Amsterdam. De banieren vertellen op toegankelijke wijze over slavernij van de oudheid tot heden. Parallel hieraan heeft Melody Raymann foto’s van tien objecten – die op de tentoonstelling bij de Bijzondere Collecties van de UvA te zien zijn – uitgelicht en van commentaar voorzien.

De expositie is t/m 26 augustus dagelijks te zien op de 5e etage van de Centrale Bibliotheek.

Hans van Velzen, directeur