Fietsende bibliothecarissen starten bij de OBA

Gepubliceerd op: 24 juni 2013 10:12

Dinsdag 18 juni begon bij de OBA de derde fietstocht door Europa van fietsende bibliothecarissen uit heel Europa onder het motto “Cycling for Libraries”. Van 18-26 juni fietsen meer dan 100 enthousiaste, buitenlandse medewerkers van Amsterdam naar Brussel. Een inspirerende fietstocht met als doel ideeën uit te wisselen, te netwerken met andere bibliotheekmedewerkers en om bibliotheken te bezoeken. Einddoel van de fietstocht is het Europees Parlement waar een witboek zal worden aangeboden.

Het is een initiatief uit Scandinavië en wordt dit jaar voor de derde keer georganiseerd. Het evenement is ontstaan uit bezorgdheid over de toekomst van de bibliotheek. Belangrijke gespreksonderwerpen tijdens deze tocht zullen zijn: de veranderende rol van de bibliotheek in de huidige maatschappij, het belang van democratische toegang tot informatie en de functie van de bibliotheek als ontmoetingsplek. Bibliotheken zijn meer den een uitleenfabriek, ze zijn een neutrale en toegankelijke instelling die actief toegang biedt tot communicatie en informatie.

Bij de OBA vond op het voorplein van de Centrale Bibliotheek de inschrijving plaats en daarna had ik de eer om de deelnemers in de Theaterzaal welkom te heten. Aansluitend op de thematiek van de fietstocht, heb ik de deelnemers kort mogen vertellen over het concept van de Centrale Bibliotheek en de samenwerking met de andere bibliotheken in Amsterdam binnen AdamNet.

Na de lunch en een rondleiding door de bibliotheek vertrok men voor een bezoek aan de met opheffing bedreigde bibliotheek van het Tropeninstituut en de dag werd afgesloten met een feestelijke bijeenkomst bij de afdeling bijzondere collecties van de Universiteit van Amsterdam

Woensdag werd via Haarlem naar Den Haag gefietst en daar is donderdag 20 juni gesproken met Nederlandse parlementariërs en vertegenwoordigers van Nederlandse en internationale bibliotheekorganisaties. Vervolgens gaat het richting Brussel en wordt woensdag 26 juni geprobeerd om bibliotheekkwesties op de agenda van de Europese Unie te krijgen, om op die manier het belang van bibliotheken voor de maatschappij te onderstrepen.

Een mooi initiatief waaraan de OBA graag haar medewerking heeft verleend.

Hans van Velzen, directeur