Vanaf zondagavond 20:00 uur tot maandagochtend 10:00 uur vinden er onderhoudswerkzaamheden plaats aan ons bibliotheeksysteem. Daardoor kunnen onderdelen van de website, zoals 'Mijn omgeving', tijdelijk beperkt of niet beschikbaar zijn.

Herdenken en Vieren bij de OBA

Gepubliceerd op: 30 april 2014 15:36

Uiteraard schenkt de OBA ook dit jaar weer veel aandacht aan de jaarlijkse Nationale Herdenking op 4 mei en Bevrijdingsdag op 5 mei.

In de eerste plaats natuurlijk door het presenteren van onze grote collectie op dit terrein, die bestaat uit boeken, dvd’s, muziek en digitale bestanden. Daarnaast doet de OBA ook dit jaar weer mee aan het programma Open Joodse Huizen dat bestaat uit kleinschalige bijeenkomsten waar over ervaringen in de Tweede Wereldoorlog wordt verteld. Dit jaar wordt er een bijeenkomst georganiseerd in de Bibliotheek Indische Buurt.

 

Over het Joodse verleden van de Indische Buurt is relatief weinig bekend. Dit jaar doet Bibliotheek Indische Buurt op 4 mei mee als locatiehouder bij Open Joodse Huizen, opdat we ook stil kunnen staan bij de verhalen en mensen uit deze buurt.

 

Om 13.00 uur vertelt overlevende Mirjam Ohringer over har verzetswerk. Ze bracht als jong meisje verzetskranten rond. Tussen 14.00 uur en 15.00 uur zijn Frits Slicht en Wil Wickel samen aan het woord. Wil Wickel zal vertellen over zijn jeugd in Oost, het joodse leven in de Indische Buurt en zijn herinneringen aan de Joodse begraafplaats. Buurthistoricus Frits Slicht zal dat aanvullen met korte verhalen en beelden van onder andere de oude synagoge in de Molukkenstraat en de Javastraat.

 

De Organisatie Schrijvers uit Oost sluit vanaf 15.00 uur het programma af. De deelnemers lezen verhalen voor over oorlog en herdenken in de Indische Buurt. Verhalen over persoonlijke herinneringen aan de oorlog, associaties bij plekken in de wijk, maar ook over vragen als: speelt de oorlog nog een rol in het hedendaagse leven ? Hoe kijk je tegen de oorlog aan als je een niet-Nederlandse achtergrond hebt?

 

In de talkshow Gesprek van het Hart op Bibliotheek Roelof Hartplein spreekt Jos Palm op 15 mei om 18.00 uur met rabbijn en columnist Tamarah Benima en journalist en schrijver Ad van Liempt over herdenken, goed, fout, traditie en jodendom.

 

Op 4 mei sluit de Centrale Bibliotheek om 19.00 uur en op 5 mei zijn alle vestigingen gewoon geopend.

 

De OBA roept iedereen op mee te doen aan het herdenken en bezinnen op 4 mei en het vieren van de vrijheid op 5 mei.

 

Hans van Velzen, directeur