Vanaf zondagavond 20:00 uur tot maandagochtend 10:00 uur vinden er onderhoudswerkzaamheden plaats aan ons bibliotheeksysteem. Daardoor kunnen onderdelen van de website, zoals 'Mijn omgeving', tijdelijk beperkt of niet beschikbaar zijn.

Jeugdliteratuurblog | Rembrandt

Gepubliceerd op: 1 mei 2019 10:15

Het grote Rembrandt voorleesboek

2019 is het jaar van het honderdjarig bestaan van de OBA, maar het is óók het jaar van Rembrandt. In 2019 ‘vieren’ we zijn 350ste sterfjaar. Zo kun je bijvoorbeeld in het Rijksmuseum een grote tentoonstelling schilderijen, etsen en tekeningen van Rembrandt bekijken.

Voorleesboek

Ter gelegenheid van dit feestelijke jaar gaf uitgeverij Rubinstein in samenwerking met het Rijksmuseum Het grote Rembrandt voorleesboek (8+) uit. Zeven kinderboekenschrijvers maakten korte verhalen (maximaal 2 pagina's) bij zeer uiteenlopende werken van Rembrandt. Denk aan De Omval, Slapend hondje, Tobit en Anna met het bokje, Waterende vrouw, Liggende leeuw, Musicerend gezelschap...

Al zonder dat je de schilderijen ziet kun je je voorstellen dat er mooie, grappige of zielige verhalen bij te bedenken zijn. En dat deden deze schrijvers, onder wie Sjoerd Kuyper en Bibi Dumon Tak dan ook.

De liefste

Ook Jan Paul Schutten leverde een aantal verhalen aan Het grote Rembrandt voorleesboek, maar hij had al eerder twee Gouden Boekjes gemaakt rond Rembrandt. Samen met illustrator Martijn van der Linden maakte hij voor Rubinstein en het Rijksmuseum Het meisje met de gouden jurk (4+). Dit is een repeteerverhaal dat gaat over Niesje. Zij mag poseren voor Rembrandt die de Nachtwacht gaat schilderen. Ze is erg benieuwd wie de schilder zo belangrijk vindt dat hij hem vooraan zet op het schilderij.

Tja, dat vraagt Rembrandt zich ook af. Zal hij de belangrijkste schutter vooraan zetten? Of de slimste, of de grappigste, of toch de charmantste? Steeds voelt een schutter zich aangesproken en is erg in zijn nopjes. Als uiteindelijk het schilderij onthuld wordt, blijkt Rembrandt… de liefste in het volle licht te hebben gezet! Kijk maar naar het schilderij wie dat zal zijn...

Goud

Marten en Oopjen maken zich mooi

En wederom waren het Jan Paul Schutten en Martijn van der Linden die een heel grappig Gouden Boekje maakten: Marten en Oopjen maken zich mooi (5+), ter gelegenheid van de aankoop van de schilderijen Marten en Oopjen.

Ook dit is een repeteerverhaal. Marten en Oopjen gaan trouwen en daarvoor willen ze zich allebei zo mooi en vooral zo duur mogelijk kleden. Zo laten ze zich in hun ijdelheid kleding aansmeren als een stof die is gemaakt van de wimpers van de Siberische zijderups, laarzen van eenhoornleer, schoenen van griffioenleer, kant gemaakt van regenboogpoeder, parels van gedroogde zeemeermin-tranen, en, de mooiste: een sluier gemaakt van zwart geschilderd gouddraaad.

Dit verhaal laat je kennismaken met de overdaad van de Gouden Eeuw.

Stripverhaal

De zoon van Rembrandt

Bijzonder is De zoon van Rembrandt, een stripverhaal (12+) over het leven van Rembrandt, gezien door de ogen van zijn zoon Titus. Dat leven was niet eenvoudig, naast het schilderen had Rembrandt veel problemen met vrouwen en geld. Je snuift de sfeer van de Gouden Eeuw op. Het is een zwart-wit getekende strip, met dunne zwarte lijnen. Achterin het boek staan de belangrijke data uit het leven van Rembrandt.

Zelf doen

Rembrandt kan ook een inspiratie zijn om zelf aan de slag te gaan. Daar is Rembrandt voor kids (5+) van Frank van Ark en Geert Gratama een leuk boek voor. In dit boek staan heel veel praktische tekenopdrachten, die eenvoudig uit te voeren zijn. Inspiratie zijn de oude meesters. De opdracht bij Rembrandt is bijvoorbeeld het werken met licht en donker: teken op zwart papier met zwarte en witte verf een sneeuwman in de sneeuw. Heel leuk om te doen.

Ontdek je eigen kunststreken

Kunststreken agenda

Voor kinderen die graag schilderen is er de komende tijd in de OBA in verschillende vestigingen de workshop Ontdek jouw kunststreken (7+) van Ceciel de Bie en Reinoud Leenen. Je leert hier over de techniek van Rembrandt en gaat dat ook zelf uitproberen.


Deborah van der Vliet is jeugdbibliothecaris en boekenliefhebber in hart en nieren. Ze studeerde Nederlandse taal- en letterkunde en werkt inmiddels bijna 17 jaar bij de OBA. Jeugdliteratuur is haar grote liefde. Je leest meer blogs van Deborah op haar eigen sites boekielezen.nl en elkedageenprentenboek.nl.

lees meer OBA-blogs