Jeugdliteratuurblog | Kun je vloggen, vlog dan mee

Gepubliceerd op: 4 december 2017 12:42

Een boek lezen of een filmpje op YouTube kijken? Dat is een keus die voor kinderen vaak uitvalt in het voordeel van het filmpje. Er wordt per minuut wel 72 uur aan filmpjes geüpload, en per dag worden er 4 miljard video’s bekeken. Vloggers zijn de nieuwe sterren.

Schrijvers laten zich natuurlijk ook beïnvloeden of inspireren door deze ontwikkeling. Het is een onderwerp dat je steeds vaker tegenkomt in kinderboeken. In de meeste boeken wordt  positief geschreven over vloggen, maar er zijn ook schrijvers die vooral de negatieve kant laten zien. Hieronder vind je een aantal boeken vol blogs, vlogs, Youtubers en tips om het te maken als vlogger en waarschuwingen om je staande te houden in een wereld vol camera’s.

Dagboek van een vlogger – T. Collins

Om aan geld te komen besluit Olivia te gaan vloggen. Omdat ze vindt dat ze zelf niet interessant genoeg is om te verschijnen in filmpjes, huurt ze iemand in om ”Olivia” te spelen. Het wordt een succes, maar kan dat zo blijven?

B-boek (voor kinderen van 9-12 jaar)

Vriendschap en vloggers - Barbara Scholten

Vier vriendinnen staan voor een grote verandering: na de zomervakantie gaan ze allemaal naar een andere middelbare school, en op hockey komen ze in andere teams. Zullen ze nu uit elkaar groeien? Maar dan heeft een van hen een idee: ze gaan samen vlogs maken waarin ze kletsen over alles wat ze bezig houdt. En die vlogs worden ook nog populair…

B-boek (voor kinderen van 9-12 jaar)

Vlogvriendinnen: Lucy Lotje Ramp online – Emma Moss

Lucy begaat tijdens haar eerste dag op haar nieuwe school een blunder, die wordt gefilmd door een klasgenoot en op YouTube gezet. Dit begin verergert ook nog het stotteren van Lucy, dus ze voelt zich heel ellendig. Gelukkig vindt ze nieuwe vriendinnen in de klas en die stimuleren haar om een ”tegenfilmpje” te maken. Dit resulteert in het vlogkanaal van Lucy, waarin ze vertelt over haar leven. Ze heeft  al gauw veel volgers, waaronder zelfs een bekende YouTuber. Je krijgt achterin het boek ook tien tips, zodat je zelf ook aan de slag kunt als vlogger.

C-boek (voor kinderen van 12 jaar en ouder – ik denk ook leuk voor jongere kinderen)

De geheime kookclub – Laurel Remington

De moeder van Scarlett schrijft een veelgelezen blog over… Scarlett en haar zusje. Dit tot grote ellende van Scarlett, ze schaamt zich dood en verlamt als het ware: ze probeert zo min mogelijk dingen te doen die aanleiding kunnen zijn voor een nieuwe hilarische blogpost van haar moeder. Als ze bij haar oude zieke buurvrouw een heel bijzonder kookschriftje vindt en haar passie voor koken en bakken ontdekt, bloeit Scarlett op. Een eigen blog kan niet uitblijven…

C-boek (voor kinderen van 12 jaar en ouder – ik denk ook leuk voor jongere kinderen)

Zo word jij de nieuwe blogger of vlogger - Shane Birley

Dit is een non-fictie boek met tien lessen waarin je leert hoe je zelf vlogs kunt maken. Praktische, duidelijke en inspirerende tips over het maken van vlogs, sociale media en de voor- en nadelen van het aanwezig zijn op internet.

J-boek (non-fictie voor kinderen vanaf 10 jaar)

#Laatste vlog – Carry Slee

Noud heeft problemen met zijn imago, omdat hij zijn vriend niet te hulp schoot wordt hij nu gepest omdat hij een lafaard zou zijn. Om wat stoerder te lijken, maakt hij een gewaagde vlog. Dan gaat zijn vriend ook vloggen. De stunts in de vlogs worden steeds gevaarlijker. Hoe lang blijft dit goed gaan?

C-boek (voor kinderen van 12 jaar en ouder)


Deborah van der Vliet is jeugdbibliothecaris en boekenliefhebber in hart en nieren. Ze studeerde Nederlandse taal- en letterkunde en werkt inmiddels bijna 17 jaar bij de OBA. Jeugdliteratuur is haar grote liefde. Je leest meer blogs van Deborah op haar eigen site boekielezen.nl.