Jeugdliteratuurblog | Ode aan aandacht en verbeelding

Gepubliceerd op: 28 september 2017 12:28

Onze tijd biedt heel veel mogelijkheden. Techniek staat vaak voor niets, en we zijn voorzien van alle gemakken. Een van de grootste veranderingen sinds een jaar of twintig geleden is de opkomst van de mobiele telefoon, en van internet. Allebei niet meer weg te denken. Dit zijn middelen waardoor we meer en beter overal en met iedereen kunnen communiceren.

Maar… betekent dit ook echt dat we overal en met iedereen communiceren? Betekent het niet dat we nu allemaal naar een schermpje staren en niet meer om ons heen kijken? Want je kunt de wereld ook gewoon om je heen zien. Daar is al genoeg om je over te verwonderen.

De volgende prentenboekenmakers dragen dit idee uit. Zij brengen een ode aan de verbeelding en aandacht voor elkaar. En dat kan betekenen dat je soms je mobieltje even weg moet leggen…

Jon Arno Lawson en Sydney SmithBlommetjes

Blommetjes laat de wandeling zien van een vader en een dochter. De vader heeft het druk met zijn mobiele telefoon, De dochter (het enige kleurrijke in het verder zwart-wit getekende boek) plukt onderweg bloemen (blommetjes). En daarna geeft ze de bloemen weer weg aan mensen die opgevrolijkt moeten worden, en bijvoorbeeld aan een dood vogeltje. Naarmate het boek vordert, verschijnt er steeds meer kleur. En de vader… Zal hij zijn telefoon wegleggen?

Wouter Tulp en Tjibbe VeldkampHandje?

Anna wil graag naar de dierentuin, maar haar vader niet. Aangezien haar vader geen aandacht voor haar heeft (maar wel voor zijn telefoon), pakt ze de hand van een andere vader die wel naar de dierentuin gaat. En als Anna naar een ander dier wil dan die vader, zoekt ze weer de hand van een andere vader op… Zo ziet ze alle dieren, maar komt Anna wel weer bij de juiste vader terecht?

Francesca PirroneBruno heeft wel 100 vrienden

Beer Bruno vindt een mobieltje in het bos. Er gaat een wereld voor hem open: wat is daar veel te zien! En voor hij het weet heeft hij wel honderd vrienden, nee, wel vijfhonderd! Veel meer dan zijn twee echte vrienden! Bruno gaat helemaal op in deze wereld, hij heeft nergens anders meer aandacht voor. En dan is de batterij leeg en zijn de vrienden uit het mobieltje verdwenen… Gelukkig zijn er dan nog echte vrienden om je te troosten! 

Milja PraagmanMoet je zien!

Egel vindt een stok en ziet daar ongekende mogelijkheden in! Hij wil dit aan zijn vriendjes vertellen, maar zij letten niet op hem, ze zijn bezig met een mobieltje. Terwijl de tak van Egel een pistool is, en een hengel, richten zij zich alleen op de telefoon. Maar als het gaat regenen is de stok ineens een tentstok, en dat is wel heel handig. En je kan nog veel meer met een stok, daar komen de vriendjes van Egel ook achter.


Deborah van der Vliet is jeugdbibliothecaris en boekenliefhebber in hart en nieren.  Ze studeerde Nederlandse taal- en letterkunde en werkt inmiddels bijna 17 jaar bij de OBA. Jeugdliteratuur is haar grote liefde. Je leest meer blogs van Deborah op haar eigen site boekielezen.nl.