Jeugdliteratuurblog | Ongebaande paadjes

Gepubliceerd op: 8 maart 2018 09:56

De Kinderjury is net begonnen, wat betekent dat kinderen hun mooiste boek mogen kiezen. Dit is een fijn leesbevorderend project. Er wordt gelezen, het liefst zo veel mogelijk, er wordt over gepraat en nagedacht en als het goed is wint het boek dat kinderen het leukst vinden.

De kinderboekenambassadeur is ook voor leesbevordering. Elke twee jaar wordt er een schrijver gekozen die als taak krijgt het boek en het lezen te promoten.

De eerste was Jacques Vriens in 2013, daarna nam Jan Paul Schutten het stokje over en sinds 2017 hebben we maar liefst twee ambassadeurs tegelijk: het echtpaar Hans en Monique Hagen. Zij noemen zich wel de kinderboekenambassadeux

Hans Hagen schreef onder andere de boeken over Jubelientje. Hij kreeg een Gouden Griffel voor De dans van de drummers en de Woutertje Pieterse Prijs voor Verkocht. Monique Hagen was 15 jaar presentator bij Het Klokhuis. In die tijd maakte ze ook veel filmpjes over boeken en schrijvers. Samen schreven ze verschillende dichtbundels voor kinderen. Het bekendst is het poëzie-prentenboek Jij bent de liefste. Voor de bloemlezing Ik zoek een woord en voor de dichtbundel Nooit denk ik aan niets kregen ze een Zilveren Griffel.

Behalve dat de ambassadeurs zoveel mogelijk het boek en het lezen promoten, heeft elke ambassadeur zijn eigen speerpunten. Hans en Monique Hagen vinden: 'Lezen is leuk. Lezen is leerzaam. Lezen maakt je een beter mens. Het helpt je om verder te komen in het leven – allemaal wetenschappelijk bewezen. Lezen is kijken met andermans ogen. Lezen is denken met andermans hoofd. Verhalen en gedichten verruimen je blik. Dat maakt lezen mooi. Dat maakt het leven mooi. Lees voor je leven!'

Het is duidelijk: ze willen ons aan het lezen hebben. Maar niet alleen dat, ze willen ook  graag dat er meer gedichten worden gelezen, en het liefst dat je iedere dag een gedicht leest: 'Lees poëzie-tief, elke dag een gedicht.' 

Om je op weg te helpen kozen ze 70 bundels, van eenvoudige versjes tot wat minder toegankelijke poëzie. Daarnaast geven 7 dichters hun persoonlijke Tip-3. Je vindt de tips hier.

Ik heb besloten om zelf ook meer gedichten te lezen. En omdat ik nou eenmaal een blogger ben, wil ik ze ook delen. Zo plaats ik elke week een gedicht op Instagram/Twitter/Facebook (@boekielezen), meestal een gedicht voor kinderen. Ook ga ik dit jaar elke maand een dichtbundel (voor kinderen) bespreken op mijn site Boekielezen. Als je je eenmaal gaat verdiepen in gedichten en dichtbundels, gaat er een wereld voor je open. Er is zoveel moois geschreven!

Dat doen de kinderboekenambassadeux dus: ze wijzen je de weg, en je bewandelt misschien wel paadjes die je nog nooit bewandeld hebt.

Stel je voor dat een dichtbundel de kinderjury zou winnen?


Deborah van der Vliet is jeugdbibliothecaris en boekenliefhebber in hart en nieren. Ze studeerde Nederlandse taal- en letterkunde en werkt inmiddels bijna 17 jaar bij de OBA. Jeugdliteratuur is haar grote liefde. Je leest meer blogs van Deborah op haar eigen site boekielezen.nl.