Jeugdliteratuurblog: Boeken bezoeken

Gepubliceerd op: 16 juli 2018 16:16

Lezen is opgaan in een andere wereld. Je kunt soms helemaal verdwijnen in middeleeuwse kastelen, Scandinavische bossen, sprookjesachtige toverscholen of een enorm muizenhuis. En wat zou het leuk zijn om dat een in het echt te zien, hoewel het in je eigen fantasie altijd anders zal zijn dan in het ‘echt’.

De vakantie is de periode bij uitstek om boekenwerelden te bezoeken. En er blijken er behoorlijk veel te zijn. Ik deed een rondje internet, en bij deze geef ik je een heleboel reistips. Het overzicht is niet compleet en wie nog een aanvulling heeft: voel je welkom om te reageren. Ter voorbereiding kun je natuurlijk alle boeken lezen en lenen bij de OBA (als je ze nog niet uit je hoofd kende), je vindt ze hier. 

Boeken bezoeken in Nederland

Het Nijntjemuseum in Utrecht
Het Muizenhuis in de Centrale OBA in Amsterdam
Het Dik Trom schooltje in Oosthuizen
Het Kameleondorp in Terherne

Verenigd Koninkrijk

De tuin en het huis van Vanessa Bell in Lewes, East Sussex, lid van de Bloomsbury-groep waar Rindert Kromhout zijn Charleston-trilogie over schreef: Soldaten huilen niet, April is de wreedste maand, Vertel me wie wij waren.
De studio’s in Londen waar de wereld van Harry Potter werd verfilmd (fantastisch, ik ben er geweest), en bezoek dan ook even het perron 9 ½ op Kings Cross Station.
Bezoek de plek waar Roald Dahl 36 jaar woonde, en waar hij zijn boeken schreef: het dorp Great Missenden in Buckinghamshire.
In Cardiff kun je het spannende Gruffalo-verhaal beleven, door zelf door het bos te zwerven…
Bezoek het Winnie de Poeh-hoekje in Hartfield, East-Sussex.
Ooit verdwenen in de wereld van Narnia? Bezoek het C.S.Lewis Square in Belfast
In Bristol vind je de Treasure Island Trail, opgezet door de ‘’Long John Silver Trust’’. Kom in de sferen van de klassieker Schateiland.
Volg de voetsporen van Beertje Paddington in de Paddington-trail in Londen.

Frankrijk

Ga op in de wereld van de kleine prins, in Le parc du petit prince, in Ungersheim.
Verdwaal in het doolhof van Alice in Wonderland, in Disneyland Parijs.

Zweden

Natuurlijk moet elke fan van de boeken van Astrid Lindgren Junibacken in Stockholm bezoeken, waar de wereld van Lindgren tot leven komt. Bovendien heeft dit park een Nederlands tintje, door de medewerking van illustrator Marit Törnqvist. Haar moeder was bovendien de vaste vertaalster van Astrid Lindgren. Als je nog geen genoeg hebt van Astrid Lindgren kun je ook nog naar Astrid Lindgren’s wereld in Vimmersby, waar je bijvoorbeeld terecht komt in Bolderburen of de wereld van de gebroeders Leeuwenhart.

Verenigde Staten

In Sturbridge, Massachusettes, vindt deze zomer de Charlottes Web experience plaats.
Ook in Massachusettes vind je Seuss in Springfield, een museum en park helemaal gewijd aan Dr. Seuss, je kent vast wel Groene eieren met ham, of De kat met de hoed.
En ook Het Eric Carle Museum kun je vinden in Massachusettes, in Amherst.

Canada

Onlangs opnieuw uitgegeven: Anne van het groene huis. Dat kun je bezoeken in Canada, op de Green Gables Heritage Place, in Cavendish.

Nieuw Zeeland

De plek waar de Hobbit tot leven kwam voor de fims, kun je bezoeken op de Hobbiton Movieset in Hinuera, Matamata.

India

En voor de echte avonturiers: bezoek India voor een Jungle Boek tour, vanuit Mumbai.

Maar vergeet niet: de reis begint al in je hoofd, wanneer je leest. Fijne vakantie, goede reis, en vergeet niet om een boek in je koffer/tablet/mobiel/e-reader te stoppen!

Door: Deborah van der Vliet

Deborah van der Vliet is jeugdbibliothecaris en boekenliefhebber in hart en nieren. Ze studeerde Nederlandse taal- en letterkunde en werkt inmiddels bijna 17 jaar bij de OBA. Jeugdliteratuur is haar grote liefde. Je leest meer blogs van Deborah op haar eigen sites boekielezen.nl en elkedageenprentenboek.nl.