Jeugdliteratuurblog: Coppelia is de mooiste!

Gepubliceerd op: 19 december 2016 10:10

Onlangs bezocht ik de prachtige balletvoorstelling Coppelia, gespeeld door het Nationale Ballet in het Nationale Opera en Ballet in Amsterdam. Coppelia blijkt een ballet te zijn van al meer dan honderd jaar oud, terwijl ik het alleen kende van het prentenboek van Sieb Posthuma en Janine Brogt.

Dit prentenboek verscheen voor het eerst in 2008. Het verhaal gaat over Frans en Zwaantje, die van plan zijn om te gaan trouwen. Tot Frans zijn oog laat vallen op Coppelia, een beeldschoon meisje. Dit kan Zwaantje niet over haar kant laten gaan, en ze gaat op zoek naar wie Coppelia is. Coppelia blijkt een pop te zijn, in handen van een gemene poppenmaker die zijn poppen tot leven wil brengen... Gaat dit lukken?

ballet

Tegelijk met het verschijnen van het prentenboek ging de balletvoorstelling in première. Met deze keer heel bijzondere decors en kostuums, ontworpen door Sieb Posthuma. Coppelia is vele keren bewerkt, wat ook niet gek is aangezien het al in 1870 werd geschreven. Inmiddels is Swanilda dan ook Zwaantje geworden.Na acht jaar wordt de voorstelling nu weer gedanst, en zo kondigt het Nationale Ballet de voorstelling aan: “In de Coppelia van Het Nationale Ballet is de essentie van het verhaal bewaard gebleven: de maakbaarheid van schoonheid en het vinden van de waarheid achter schone schijn. Het laboratorium uit het oorspronkelijke verhaal is nu een kliniek waar botox-behandelingen en borstvergrotingen worden uitgevoerd. Op toneel is geen folkloristisch dorpje te zien, maar een sportschool en een juice-bar, met personages die zo uit een stripboek zouden kunnen komen.” Een voorproefje krijg je hier.

kleur en zwart-wit

Wat vond ik mooi? De kleuren van decor en kostuums. Een prachtige mengeling van zwart-wit en kleur. De pakjes van de assistentes van Coppelius de poppenmaker, heerlijk hardroze met zwart. De dansende hondjes. Het t-shirt van Frans, met een F erop. De grappige attributen zoals het apparaat dat confetti sproeit. De bomen die eerst zwart-wit waren en daarna in kleur. Alles is precies zo gemaakt als het getekend is. Eigenlijk kon je blijven kijken naar alle details. En natuurlijk waren ook de dans en muziek erg mooi.Na afloop had je het idee dat je in een prentenboek van Sieb Posthuma had gezeten. En dat is fijn. Jammer dat er nooit meer een nieuw boek zal verschijnen. Het Nationaal Ballet heeft de nieuwe reeks voorstellingen opgedragen aan de in 2014 overleden Sieb Posthuma. Mijn tip voor de kerstvakantie? Koop of leen het prentenboek en ga naar het ballet. Geniet ervan!

Even voorstellen: blogger en bibliothecaris Deborah van der Vliet

Deborah van der Vliet: jeugdbibliothecaris en boekenliefhebber in hart en nieren. Ik studeerde Nederlandse taal- en letterkunde en ben inmiddels 15 jaar werkzaam bij de OBA. Naast lezen hou ik van schrijven, maar dan wel over boeken! Dat doe ik onder andere op www.oba.nl. Jeugdliteratuur is mijn grote liefde en daar is ook mijn eigen site www.boekielezen.nl aan gewijd. Mijn motto is: lezen en laten lezen.

Deborah van der Vliet