Jeugdliteratuurblog: Mijn gro-te boek om zelf te le-zen

Gepubliceerd op: 2 juli 2014 10:12

Cover 'Dit is het gro-te boek om zelf te le-zen'

Dit was mijn eerste boek om zelf te lezen. Ik had meteen de smaak te pakken, en vond het zo leuk dat ik wist wat er stond! Maar… nu ik dit boek weer eens inkijk, vraag ik me af waar ik zo enthousiast van werd. Waarschijnlijk van het idee van lezen op zich, want wat staan er een slappe verhaaltjes in!

“Wat gaat ze nu doen? Een muts vou-wen. Een muts van kran-ten-pa-pier. Als de muts klaar is, loopt ze er mee naar oom Ru-dolf. Die hoort en ziet niets. Heel stil zet juf-frouw Els de muts op zijn hoofd. Ze moet er om la-chen. Het is ook zo’n raar ge-zicht!”

Dit boek is uit 1974. Het AVI-systeem werd ontwikkeld in 1977. Waarschijnlijk zou dit boek nu niet meer door de AVI-keuring heen komen. Alle (lange) woorden staan er gewoon in, het enige hulpje is het streepje tussen de let-ter-gre-pen! De ‘eerste leesboeken’ zijn tegenwoordig technisch een stuk beter ingesteld op de beginnende lezers. Maar wat ik veel belangrijker vind: inhoudelijk zijn ze ook een stuk leuker geworden!

Ten eerste zijn er veel meer kinderboekenschrijvers, en ten tweede schrijven veel van hen ook eerste leesboekjes. Wat had het me leuk geleken om te leren lezen met de Vos en Haas-boeken van Sylvia van den Heede!

‘’POK!

het komt uit de boom van uil!

PATS!

er valt een noot op de kop van haas.

en pok!

nog een noot.

net naast haar oor.

haas voelt eens.

daar zit een buil!

dat gaat te ver.

haas is woest.

ze rent naar de boom van uil en ze belt aan.

o dag haas! Zegt uil.

niks dag! raast haas.

ik ben boos.

ZO BOOS, ZO BOOS!

ik wil geen noot op mijn kop!

een noot? ik weet van geen noot, zegt uil.

O NEE? O NEE? gilt haas.

toe, wees kalm, sust uil

kom erin

en zeg wat er mis is.

maar wek piep niet.

piep ligt net in de wieg.”

(uit Het dikke boek van Vos en Haas – Sylvia van den Heede)

Dit is maar een voorbeeld van een fijne schrijver voor beginnende lezers. Ik moet er zeker nog een paar noemen, bijvoorbeeld Rindert Kromhout, bij veel kinderen bekend van de Erge Ellie en Nare Nellie boeken. En voor de sportliefhebbers: de boeken van Vivian den Hollander, over hockey, voetbal of paardrijden. Ook de populaire schrijver Paul van Loon schrijft avi-boeken, bijvoorbeeld over Dolfje Weerwolfje.

En zo zijn er nog veel meer schrijvers die leuke en mooie AVI-boeken schrijven. De kinderen van nu zijn bevoorrecht! Je begrijpt eigenlijk niet dat nu niet ALLE kinderen van lezen houden.

Dit is het gro-te boek om zelf te le-zen is geïllustreerd door Herman Focke en de omslag werd ontworpen door Coby Krouwel. Vreemd genoeg is nergens in het boek te vinden wie het boek ge-schre-ven heeft!

Deborah van der Vliet

Medewerker Informatie Dienstverlening

Zie ook mijn blog www.boekielezen.nl