Vanaf zondagavond 20:00 uur tot maandagochtend 10:00 uur vinden er onderhoudswerkzaamheden plaats aan ons bibliotheeksysteem. Daardoor kunnen onderdelen van de website, zoals 'Mijn omgeving', tijdelijk beperkt of niet beschikbaar zijn.

Jeugdliteratuurblog: Was ik maar gewoon!

Gepubliceerd op: 11 november 2016 10:51

Wie wel eens met een puber op stap is geweest weet het: pubers willen niet opvallen. “Ssst mam stop met zingen!” “Hou op iedereen kijkt!” ‘’Gewoon’’ doen is de norm. Of anders met een heel groepje gek doen, dat kan dan weer wel. Waar jonge kinderen nog ongegeneerd zichzelf kunnen en willen zijn, wordt dat anders wanneer ze ouder worden. Het wordt belangrijk om te zijn zoals de meerderheid. En de meerderheid is streng. En saai. ‘’Nee dit kan echt niet!’’

Wie anders is valt op. En nog niet iedereen weet dat juist die unieke eigenschappen je een bijzonder mens maken. Dat maakt het soms best zwaar om anders te zijn. En dat is jammer. Maar gelukkig worden daar dan heel mooie boeken over geschreven.

Zwijgen is goudvis – Annabel Pitcher D-boek (15+)

“Zwijgen is goudvis is het meeslepende verhaal over Tess, die op zoek is naar haar plek in de wereld. Wanneer ze een blog van haar vader onder ogen krijgt, staat haar wereld op z’n kop. Dat iedereen liegt en de wereld voor de gek houdt, is erg. Maar nog erger is de waarheid. Alle 617 woorden in de blog raken haar recht in het hart. En ze zijn stuk voor stuk waar…”

Annabel Pitcher is een van mijn favoriete schrijfsters. Zwijgen is goudvis kreeg van mij al bonuspunten voor de titel. Wat een mooi verhaal over Tess, die zo anders is dan haar vader. En ook op school vindt ze geen aansluiting. Ze wordt erg gepest Ze probeert zich altijd aan te passen, maar moet ze blijven doorgaan met zich anders voordoen dan ze is? Tess komt in opstand en zwijgt. Haar enige medestander lijkt een plastic zaklampje in de vorm van een goudvis te zijn. Wat is ze eenzaam…

Suzy en de kwallen – Ali Benjamin C-boek (12-15 jaar)

”Nadat haar voormalige beste vriendin verdrinkt, is Suzy Swanson ervan overtuigd dat dit komt door een zeldzame kwallenbeet. Dingen gebeuren immers heus niet zomaar. Teruggetrokken in haar eigen stille wereld, ontwikkelt ze een plan om haar theorie te bewijzen, zelfs als het betekent dat niemand haar gelooft en ze de wereld over moet reizen in haar eentje.”

Ook Suzy is een buitenbeentje, en na de dood van haar vriendin, die eigenlijk niet echt haar vriendin meer was, voelt ze zich helemaal alleen. Bovendien voelt ze zich schuldig om iets wat er tussen hen is voorgevallen.

Ze is niet sociaal, en houdt zich met moeite staande op school. Ze houdt niet van kletspraatjes, en op een dag lijkt het gewoon makkelijker om niets meer te zeggen. Dit is zwijgend meisje nummer twee. Suzy is wel op zoek naar een uitweg, alleen is het de vraag of ze de juiste keuze maakt.Ik vond het een prachtig boek, las het in een ruk uit. En heb heel wat traantjes gelaten… (mam, doe gewoon!)

Lynn 3.0 – Anke Kranendonk B-boek (9-12 jaar)

Lynn heeft vakantie – maar het is allesbehalve de zomervakantie waar ze op had gehoopt. Hun huis wordt verbouwd, dus de familie blijft thuis. En haar Grote Liefde, Joeri, is mijlenver weg, ergens waar hij geen bereik heeft met zijn mobiele telefoon.Wanneer de grote schuifpui die in het huis geplaatst moet worden uit de kraan valt, vluchten Lynn en haar moeder naar een bejaardencamping. Lynn verveelt zich dood. Daar komt verandering in als ze Fenna op straat ziet lopen. Wat doet zij buiten hun dorp? Waarom mag Lynn van haar moeder niet meer met Fenna omgaan? En waarom blijft het zo stil van Joeri’s kant?’’

Ik las de twee eerdere delen over Lynn al met plezier. En dit boek vind ik tot nu toe het beste. Niet alleen het verhaal is goed, en Lynn steeds levensechter, maar het boek staat ook vol mooie zinnen en geestige beschouwingen. Lynn is een wat opgewekter meisje dan de bovenste twee, maar ze is erg origineel en heeft een bijzondere kijk op de dingen. Een paar voorbeelden:”In de verte staat een hert, een joekel van een beest. Of is het een boom met takken die op een gewei lijken. Als je lang in de natuur bent, gaat alles op wilde beesten lijken.”

”En dat je van alles doet om dat hart rustig te krijgen: naar buiten gaan, een stukje fietsen, en als niemand je ziet de fiets in het gras leggen en op en neer gaan springen. Dan naar huis gaan, je vader die de achtergevel aan het schilderen is vraagt wat je toch steeds aan het doen bent. En jij zegt: ‘Niks.”’

”Dan denk ik dat ik naar haar toe zou zijn gefietst en haar ogen uit haar hoofd zou hebben gekrabd. Of net zolang lelijk tegen haar had gedaan dat ze zo ellendig werd dat ze niet meer ging eten, verhongerde en als een geraamte aan de rand van het dorp langzaam zou wegkwijnen. Zoiets verschrikkelijks.”
 Dit maakte dat ik voortdurend zat te glimlachen bij het lezen van dit boek. Ik vind Lynn leuk! 

Wij zijn allemaal moleculen – Susin Nielsen C-boek (12-15 jaar)

‘’De dertienjarige hoogbegaafde Stewart en de veertienjarige beauty-queen Ashley (afwisselend ik-figuur) zijn ineens tot elkaar veroordeeld als stiefbroer en -zus. En hun levens waren al niet eenvoudig.’’ 

Stewart is hoogbegaafd en sociaal nogal onhandig: hij heeft er geen gevoel voor wanneer je bepaalde dingen nou wel of niet zegt, hij zegt gewoon alles. Zijn moeder is overleden en daar is hij erg verdrietig over. Ashley is een verwende puber en heel erg bezig met status. Ze is in shock want haar ouders zijn gescheiden omdat haar vader heeft ontdekt dat hij homoseksueel is. Ze schaamt zich hier enorm voor.

De levens van deze twee zeer verschillende pubers kruisen elkaar omdat hun ouders verliefd op elkaar zijn geworden, en Stewart trekt met zijn vader en zijn kat in in het huis van Ashley en haar moeder. Ashley vindt dit vreselijk, ze vindt hem een rare nerd en schaamt zich dood voor hem. Stewart gaat namelijk niet meer naar zijn oude school voor hoogbegaafden, maar naar dezelfde school als Ashley. Daar valt het redelijk mee, ware het niet dat er een enorme pestkop bij hem in de gymklas zit: Jared. En dat is nou net de jongen van Ashleys dromen…

Dit is een prachtig en geestig verhaal over hoe het is om anders te zijn. Zoals gezegd: het is niet makkelijk, maar wat een mooie boeken!

even voorstellen: blogger en bibliothecaris Deborah van der Vliet

Deborah van der Vliet: jeugdbibliothecaris en boekenliefhebber in hart en nieren. Ik studeerde Nederlandse taal- en letterkunde en ben inmiddels 15 jaar werkzaam bij de OBA. Naast lezen hou ik van schrijven, maar dan wel over boeken! Dat doe ik onder anderen op www.oba.nl. Jeugdliteratuur is mijn grote liefde en daar is ook mijn eigen site www.boekielezen.nl aan gewijd. Mijn motto is: lezen en laten lezen.

Deborah van der Vliet

 

Lees meer OBA blogs