Nieuwe editie “Er ligt een krokodil onder mijn bed” gepresenteerd in de OBA

Gepubliceerd op: 30 juni 2014 11:30

Zondag 29 juni vond in het Theater van ’t Woord in de Openbare Bibliotheek Amsterdam de feestelijke presentatie plaats van de nieuwe editie van “Er ligt een krokodil onder mijn bed” en de opening van de gelijknamige expositie. Hiermee werd het feit gevierd dat Ingrid en Dieter Schubert na 33 jaar nieuwe illustraties hebben gemaakt voor hun boek “Er ligt een krokodil onder mijn bed”. Ingrid en Dieter Schubert maken al meer dan dertig jaar samen prentenboeken. Je zou kunnen denken – dat is wel heel erg lang, maar ze vallen nooit in herhaling en maken steeds opnieuw prachtige prentenboeken die blijven verrassen.

Sindsdien is er veel gebeurt: het boek won meteen een Vlag en Wimpel, werd in vele talen vertaald en kende vele herdrukken. Vanaf heden zijn alle originele illustraties uit zowel de oorspronkelijke als de nieuwe editie te zien op de jeugdetage van de OBA.

Wie op de jeugdafdeling kijkt in de prentenboekenkasten, bij de letter S, kan er niet omheen; de Schuberts hebben sinds hun eerste boek nog vele andere mooie prentenboeken gemaakt en zijn veelvuldig in onze collectie aanwezig... als ze tenminste niet zijn uitgeleend of er een vader of moeder mee in een van onze rode voorleesstoelen zit. Want het zijn stuk voor stuk geweldige boeken om met jonge kinderen te bekijken en samen de avonturen van Monkie, Platvoetje of Miniheks te beleven. Keer op keer, want er valt genoeg te zien en te ontdekken. Geen wonder dat de Schuberts al veelvuldig werden bekroond en hun werk geliefd is bij heel veel kinderen, ouders en andere voorlezers.

Ted van Lieshout – studiegenoot en collega kinderboekenmaker van de Schuberts – ging met Ingrid en Dieter Schubert in gesprek en vergeleek de oude met de nieuwe editie. Aansluitend overhandigde hun uitgever Jean Christophe Boele van Hensbroek van Lemniscaat het eerste exemplaar aan Dieter en Ingrid Schubert. De expositie is nog tot en met 31 augustus te zien op de jeugdetage van de Centrale Bibliotheek, iedere dag van 10.00 uur – 22.00 uur.

Hans van Velzen, directeur.