Tiende bundel Open Podium gepresenteerd bij de OBA

Gepubliceerd op: 27 januari 2014 14:27

Zaterdag 25 januari vond in het Theater van ’t Woord de presentatie plaats van de tiende bundel van het Open Podium bij de Openbare Bibliotheek Amsterdam. Tien jaar geleden, toen de Centrale Bibliotheek nog aan de Prinsengracht gevestigd was, is hiermee begonnen. Na de verhuizing in 2007 is er gewoon mee doorgegaan, wat tot dit mooie resultaat heeft geleid.

In de tien bundels staat het beste van wat tijdens de maandelijkse bijeenkomsten op de laatste zaterdag van de maand in de OBA door de deelnemers is voorgedragen. Meer dan 250 verschillende dichters hebben in deze bundels hun gedicht gepubliceerd en voor velen was dit een debuut en vaak ook een springplank om hun gedichten te gaan publiceren. Soms in eigen beheer en soms ook bij een gerenommeerde uitgever.

Dit past helemaal bij de doelstelling van de OBA met het Open Podium, namelijk om een podium voor talentontwikkeling te zijn en een ontmoetingsplaats in de Amsterdamse samenleving. Het Open Podium is inmiddels niet meer weg te denken uit de OBA en om dit te accentueren is op de poëzieafdeling van de Centrale Bibliotheek een speciale Open Podium Collectie ondergebracht met bundels van de deelnemers.

Alle bundels zijn samengesteld door de vaste presentator Jos van Hest die het Open Podium al tien jaar op geheel eigen wijze presenteert en de deelnemers altijd zodanig op hun gemak weet te stellen dat zij tot een goede voordracht komen. Hij wordt daarbij geassisteerd door Riet Lamers en Monique Groeneveld, die beide bij de OBA werken en maandelijks het Open Podium organiseren.

De OBA hoopt dat nog vele bundels mogen verschijnen. In de toekomst ongetwijfeld ook als e-book, want afgelopen week werd het landelijke e-bookplatform gelanceerd waarmee meer dan 5.000 e-books voor bibliotheekleden beschikbaar zijn gekomen en daar mogen deze bundels natuurlijk niet ontbreken.

Het eerste exemplaar werd overhandigd aan Stadsdichter Menno Wigman die zich verheugd toonde over het initiatief en een aantal van zijn gedichten voordroeg. Daarna werden de in de bundel opgenomen gedichten voorgedragen door de deelnemers, afgewisseld met muziek van het duo O fino da Bassa. Na afloop waren er ook nog bundels te koop van diverse deelnemers en werd er alweer vooruit gekeken naar het volgende open podium op zaterdag 22 februari.

De deelnemers komen niet alleen uit Amsterdam maar uit heel Nederland en zelfs is er een regelmatige deelneemster uit Gent, Erika De Stercke, die het gedicht Zussen voordroeg.

 

Hans van Velzen, directeur