Tijdschriftenblog; Maand van de Filosofie

Gepubliceerd op: 15 april 2015 08:55

April is de maand van de filosofie en het thema van 2015 is: Ongelijkheid! In Nederland verdienen vrouwen gemiddeld drie ton minder salaris dan mannen. De levensverwachting van hoogopgeleide mensen is zes tot zeven jaar langer dan die van laagopgeleiden en allochtonen worden nog steeds minder snel uitgenodigd op een sollicitatiegesprek dan autochtonen. Ongelijkheid is momenteel één van de belangrijkste maatschappelijke onderwerpen van dit moment.

In april 2015 filosoferen we over ongelijkheid in de breedste zin van het woord ‘Want zij zijn groot en ik is klein...en da’s niet eerlijk!’
De OBA heeft een grote afdeling met ca. 1500 kranten en tijdschriften. Het gaat daarbij om algemene bladen, maar ook om vaktijdschriften en literaire periodieken. Het tijdschriftenblog probeert telkens aan de hand van een speciaal thema een beeld te schetsen van een klein deel van de afdeling.

Filosofie Magazine

Het aprilnummer besteedt veel aandacht aan artikelen over het onderwerp ongelijkheid en waarom we een samenleving accepteren waarin angst en begeerte de orde bepalen en de vraag of gelijkheid altijd beter is? Filosoof van de maand is Karl Marx, een voorloper in de bestrijding van ongelijkheid.

Rutger Bregman en Jesse Frederik schreven het essay ‘Waarom vuilnismannen meer verdienen dan bankiers’ voor de Maand van de Filosofie. Op vrijdag 17 april a.s. kunt u in het Pakhuis de Zwijger naar de Nacht van de filosofie.

Human

In het voorjaarsnummer van Human, een tijdschrift van het Humanistisch Verbond, lezen we veel rake woorden over liefde en relaties van levenskunstfilosoof Joep Dohmen. Hij zoekt, nee, eist authenticiteit en betrokkenheid bij zichzelf en anderen want alleen zo verander je de samenleving! Adelheid Roosen wint de van Praagprijs 2015. Met deze prijs eert het Humanistisch Verbond personen die in leven en werk vernieuwende ideeën en perspectieven laten zien die het humanisme voeden.

De Vrijdenker

De Vrijdenker, een tien maal per jaar verschijnend tijdschrift van vrijdenkersvereniging De Vrije Gedachte komt in april met artikelen over wanen, waanzin, eigenwaan en vrijheid. Verder ook veel aandacht voor de islam en diverse boekbesprekingen.

Opzij

Het blad Opzij is vanaf het aprilnummer geheel vernieuwd en komt met een bijlage voor mannen; Ophij. Dat we wettelijk gezien gelijke rechten hebben, betekent niet dat de vrouwenemancipatie voltooid is. De helft van de Nederlandse vrouwen is nog steeds niet economisch zelfstandig en slecht 15% van de hoogleraren is vrouw. In Ophij o.a. een interview met Filemon Wesselink over de inkomensongelijkheid van mannen en vrouwen en aandacht voor de oppasopa’s, een nieuw fenomeen, want oma’s passen al eeuwen op.

Uiteraard is dit maar een kleine selectie uit de omvangrijke tijdschriftencollectie.

Marianne Schaatsbergen.