Tijdschriftenblog; Go Green

Gepubliceerd op: 23 april 2014 15:45

De Openbare Bibliotheek Amsterdam heeft een grote afdeling met ca. 1500 kranten en tijdschriften. Het gaat daarbij om algemene bladen, maar ook om vaktijdschriften en literaire periodieken. Het tijdschriftenblog probeert telkens aan de hand van een speciaal thema een beeld te schetsen van een klein deel van de afdeling. Het voorjaar is begonnen en veel bladen hebben dan ook tips en inspiratie voor buiten of te wel GO GREEN!

Boeren op het dak

We hebben natuurlijk niet allemaal een tuin zoals Maarten het Hart, zijn programma ‘Maartens moestuin’ inspireert ook mensen met een kleine tuin of dakterras zelf groenten te gaan kweken.

In het nieuwste nummer van Buitenleven (Vrije tijd/Tuin) een artikel over de Dakakker in Rotterdam: 1000 m² bovenop een drieëntwintig meter hoog gebouw in het stadscentrum. Bovenop het dak staat een paviljoen dat uitkijkt over de akker. Erachter ligt een kleine heemtuin met kruiden en bijenkasten, spectaculair! Verder in dit blad de open tuinen agenda 2014, heel veel tuineigenaren zetten hun tuinhek weer open voor publiek, Buitenleven maakte een selectie van de leukste tuinen.

Er staan ook acht heerlijke recepten in voor het verwerken van ‘hopelijk zelf gekweekte’ tomaten. En….. op safari in wildpark Amsterdam: op de fiets met stadsecoloog Martin Melchers door de grachtengordel van Amsterdam.

Ook in het blad Tuinieren (Vrije tijd/Tuin) aandacht voor de moestuin, b.v. moestuinjargon.Ook hier kom je vreemde woorden en begrippen tegen. Tuinieren geeft antwoord op 10 veelgestelde vragen. En verder in dit blad een artikel over de Hortus van Alkmaar, verborgen op een industrieterrein: een groene oase vol geneeskrachtige kruiden,waar u kunt genieten van ruim 600 verschillende soorten geneeskrachtige planten en vele soorten vogels, vlinders en libellen.

Nog meer stadsnatuur

In het blad Natura (wetenschap/Natuur en milieu) ook een artikel over natuur in de stad. Stadsecoloog Geert Timmermans vertelt hierin dat je op de website van de gemeente Amsterdam via interactieve kaarten kunt bekijken waar de biologische diversiteit hoog is en hoe de ecologische structuur van de stad er uitziet. Zo vertelt Geert Timmermans ook dat de stad veel diersoorten bevat die op grond van Europese of Nederlandse wetgeving beschermd zijn, b.v. vleermuizen.

Natuur in de kunst

In het blad Palet (Beeldende kunst) een interview met de schilder Peter Keizer. Zijn schilderijen wekken met verf, gebaar en uitstraling een lentegevoel op. Hij werkt middenin de natuur, in de boomgaarden rondom zijn atelier in Friesland, of in de weide met om hem heen de schapen. Zelf zegt hij ‘het is altijd weer een worsteling met het witte doek, je kunt niet zomaar de natuur naschilderen’. De natuur om je heen is overweldigend!

Verder in dit blad een artikel over de landschappen van Rene Tweehuysen. Hij schildert de landschappen die hij lief heeft: de kust van Noord-Friesland. De foto’s die hij tijdens zijn wandelingen door het gebied maakt zijn een globaal uitgangspunt als hij eenmaal in zijn atelier begint te schilderen.

Koken met de natuur

In de Foodies (Vrije tijd/Culinair) van mei recepten uit mama’s moestuin. In dit geval verse oogst uit de Italiaanse moestuin. Ravioli met wilde spinazie en tomaat maar ook Aubergineparmigiani! Voor wie voorzichtig wil beginnen is er het recept molsla met radijs en balsamicodressing. Redacteur Martina reisde af naar het Italiaanse Veneto en belandde midden in de olijfoogst: van olijf tot vloeibaar goud. Met meer dan 350 soorten behoort Italië tot de grootste olijfproducent ter wereld.

Een olie uit een mild klimaat als Liturgie smaakt fruitig en fris, in het zuiden van Italië is de olie vol en krachtig van smaak. Ook in dit blad zonnige, vegetarische gerechten voor aan de buitentafel. Wat is er lekkerder dan af te sluiten met een glaasje limoncello. De Nederlands-Italiaanse broers Fiorito begonnen in Nederland hun eigen limoncellobedrijf met het recept van hun Italiaanse nichtjes: Limoncello di Fiorito.

Dirkje Altena.