Tijdschriftenblog; Interieurontwerp

Gepubliceerd op: 26 mei 2015 10:13

In dit tijdschriftenblog besteden we aandacht aan verschillende vormen van interieurdesign. Het interieur van woonhuizen en kantoorgebouwen is een onderwerp dat in tal van tijdschriften is terug te vinden: van een design grotwoning tot een flamboyante hotelsuite.

De Openbare Bibliotheek Amsterdam heeft een grote afdeling met ca. 1500 kranten en tijdschriften. Het gaat daarbij om algemene bladen als Libelle en Opzij, maar ook om computerbladen, vaktijdschriften, kunstmagazines, literaire periodieken. Het lijkt te veel om op te noemen en daarom probeert dit tijdschriftenblog telkens aan de hand van een speciaal thema een beeld te schetsen van een klein deel van de afdeling.

Wonen in een ruïnes, grotten en kloostercellen

Hoe is het om in een ruïne of een grot te wonen? Het april/mei nummer van MARK (Beeldende Kunst/Architectuur) heeft een reportage over vervallen, Italiaanse stadjes die gerestyled zijn tot luxe woonoorden. In Matera, 250 km. ten zuiden van Napels, toverde Daniele Kihlgren grotten waar voorheen hippies en verslaafden zich schuilhielden om in design grotwoningen, compleet met badkuip van Philippe Starck. Matera is de locatie waar Pier Paolo Pasolini in 1964 de film ‘Het evangelie volgens Mattheus’ opnam.

Marcello Murzill transformeerde een afgelegen klooster in de Umbrische Apennijnen naar een hotelaccommodatie. In het Eremito Hotelito de l’Alma overnachten de gasten in een echte kloostercel. De maaltijden zijn vegetarisch en worden in stilte genuttigd in een sereen vorm gegeven, gemeenschappelijke ruimte.

Huisje Nooitgenoeg

Niet iedereen heeft geld voor een designbadkuip van Philippe Starck. In Ariadne at Home kunt u een kijkje nemen in het huis van Melissa Splinter. Zij knapt oude meubels op en haar gezellige arbeidershuisje uit 1920 staat vol zelfgemaakte ontwerpen en kleine verzamelingen. Ariadne at home is te vinden bij: Vrije Tijd/Wonen.

Gispen

Intern, het kwartaalblad van de Nederlandse Beroepsvereniging van Interieurarchitecten, dook in het maartnummer in de geschiedenis van het beroemde Culemborgse bedrijf Gispen. De onderneming legt zich al decennia lang toe op de inrichting van kantoren, onderwijs- en zorginstellingen en horecagelegenheden. Willem Hendrik Gispen (1890-1981) maakte in de jaren ’20 de omslag van toegepaste kunstnijverheid naar het functionalistische ontwerp. Het ambacht werd ingeruild voor de machine en houten meubels maakten plaats voor hypermoderne buismeubelen. De Stichting Gispen Collectie beheert de historische Gispencollectie en het bedrijfsarchief. Het tijdschrift Intern vindt u bij: Beeldende Kunst/Kunstnijverheid, Antiek, Design.

Flamboyant

Pieter Porters is een decorateur van hotelsuites uit Antwerpen. Hij begon als bloemsierkunstenaar, maar heeft inmiddels een eigen meubelcollectie met interieuraccessoires en … huisgeuren. Stillevens onder glazen stolpen en opgezette dieren maken onderdeel uit van zijn flamboyante interieurontwerpen. Porters heeft in het centrum van Antwerpen een eigen showroom, House of Porters, dat bestaat uit een atelier en drie hotelsuites. De ontwerpen van Pieter Porters kunt u bewonderen in het tijdschrift Residence, editie mei 2015 (Vrije Tijd/Wonen).

Fred Kolman.