Tijdschriftenblog; Poezen en andere huisdieren

Gepubliceerd op: 1 februari 2015 10:20

De Openbare Bibliotheek Amsterdam heeft een grote afdeling met ca. 1500 kranten en tijdschriften. Het gaat daarbij om algemene bladen als Libelle en Opzij, maar ook om computerbladen, vaktijdschriften, kunstmagazines, literaire periodieken. Het lijkt te veel om op te noemen en daarom probeert dit tijdschriftenblog telkens aan de hand van een speciaal thema een beeld te schetsen van een klein deel van de afdeling.

De Poezenkrant bestaat 41 jaar en dit gedenkwaardige en curieuze jubileum wordt uitgebreid herdacht bij de Openbare Bibliotheek Amsterdam. Op 7 februari is er een feestelijk programma in het Theater van ’t Woord, dat inmiddels reeds uitverkocht is. Daarnaast is er een grote tentoonstelling in 21 vitrines, verspreid over meerdere etages van de Centrale Bibliotheek. Deze expositie is te zien tot en met 31 maart.

Poezenkrant

In het laatste nummer van de Poezenkrant (nummer 59; najaar 2014) staan bijdragen over straatkunst met de kat als motief, over het “kattenklavier” en over boksende katten in een New Yorkse nachtclub. Hoe is het eigenlijk gesteld met de privacy van de kat op internet? “I know where your cat lives” is een site waar de locatie van katten op de wereldkaart staat aangegeven; met foto’s en filmpjes. Klik op ‘random cat’ en je krijgt de verblijfplaats van willekeurige katten in bijvoorbeeld Lima of Annecy. Daarnaast brengt de Poezenkrant natuurlijk veel grappige momentopnamen uit het altijd weer verrassende leven van de kat.

De Poezenkrant verschijnt onregelmatig en in wisselend formaat sinds 1974. De complete verzameling staat bij de OBA in de Kluis. Het blad is op speciaal verzoek in te zien.

Felikat Magazine

Een heel ander blad is Felikat Magazine, het orgaan voor de fokkers en liefhebbers van katten. In het decembernummer staan bijvoorbeeld de winnaars van de 212de Felikatshow die op 14 september in Schiedam werd gehouden. Verder is er een verslag van de Huisdierendag in Assen. Speciale aandacht wordt besteed aan katten die het afgelopen jaar de ‘Supreme titel’ gehaald hebben, zoals een Siamees die luistert naar de naam: Urko Sii-khaao von Ruopigen (roepnaam: Urko).

Hondenwereld

Het eerste nummer in 2015 van dit blad voor de hondenfokker heeft als thema de huid en de vacht van de hond. Het verband tussen verdunning van de kleur en huidproblemen wordt onder de loep genomen. Welke eisen worden er gesteld aan een gediplomeerd trimmer? Hondenwereld interviewt verder Victor van Raamsdonk, bulldogfokker, over de kritiek van Dier&Recht op de gevolgen van fokprogramma’s voor de luchtwegen en ademhaling van honden.

Het Aquarium

Heeft u in uw aquarium nog plaats voor een ‘Kaap Lopez’ – Killivis, of voor een Tilapia Ruweti? Lees dan het januarinummer van Het Aquarium, waarin beide aquariumvissen uitgebreid beschreven worden. Daglicht en met name zonlicht heeft een positieve werking op het biologisch ritme van de aquariumvis. Het Aquarium plaatst een overzicht van ontwikkelingen in de led- en plasmaverlichting waardoor het zonlicht zo goed mogelijk wordt nagebootst.

Alle tijdschriften, behalve de Poezenkrant, treft u aan bij de rubriek: Vrije Tijd: Huisdieren.

Fred Kolman.