Vanaf zondagavond 20:00 uur tot maandagochtend 10:00 uur vinden er onderhoudswerkzaamheden plaats aan ons bibliotheeksysteem. Daardoor kunnen onderdelen van de website, zoals 'Mijn omgeving', tijdelijk beperkt of niet beschikbaar zijn.

Tijdschriftenblog 132: Maand van de filosofie

Gepubliceerd op: 2 april 2014 11:15

De OBA heeft een grote afdeling met ca. 1.500 kranten en tijdschriften. Algemene bladen, maar ook vaktijdschriften en literaire periodieken. Het tijdschriftenblog probeert telkens aan de hand van een speciaal thema een beeld te schetsen van een klein deel van de afdeling.

April is de maand van de filosofie en dit jaar staan mens en techniek centraal. Het is alleen de vraag of de grens tussen die twee nog wel zo scherp getrokken kan worden; de mens wordt steeds meer machine en machines worden steeds menselijker. Wat zouden wij nog zijn zonder internet, smartphone en Google Glass en het zal niet lang meer duren voor we onze dromen en gedachten op een stick kunnen vastleggen. De Amerikaanse uitvinder Ray Kurzweil gaat zelfs nog verder en voorspelt dat we rond 2040 onze hersenen kunnen downloaden. Zijn we dan nog steeds menselijk? Deze keer besteden we aandacht aan de tijdschriften uit de rubriek Geest/Filosofie.

Het aprilnummer van Filosofie heeft als thema: Zie de mens - Hij is niet meer. Jos de Mul heeft het essay voor de Maand van de Filosofie geschreven en in Kunstmatig van nature neemt De Mul een aantal actuele 'kunstmatigheden' onder de loep. Ook is er aandacht voor de G8 van de filosofie; de acht grootste denkers ter wereld (o.a. Martha Nussbaum en John Gray) komen naar Nederland. De tijdschriften Human, Hivos en Filosofie Magazine organiseren deze G8 op 18 april a.s. in de Beurs van Berlage te Amsterdam, tijd: 19.00-01.00 uur.

Human

Het voorjaarsnummer van Human, een tijdschrift van het Humanistisch Verbond, komt ook met een themanummer; Europa, springlevend ideaal. Idealisten gaan ervan uit dat de wereld geen vaststaand gegeven is en dat ideeën invloed en gevolgen kunnen hebben. Uit onderzoek blijkt dat, tegen de stroom in, de leden pro-Europa zijn. Het ‘referendum’ over de EU voor het Europees Parlement is op 22 mei a.s. Verder een interview met Eberhard van der Laan en ook met Sophie in t Veld, Europees lijsttrekker voor D66.

De Groene Amsterdammer

Filosofie gaat nooit vervelen en in nummer 13 van De Groene Amsterdammer maken we dan ook kennis met de Fransman Jacques Ellul, de interessantste denker over techniek en nog vrijwel onbekend in Nederland. Verder veel aandacht voor ‘ik ben online dus ik ben’ en hoe beïnvloedt de digitale revolutie ons denken. U leest het in deze mini-special, zie ook: onsdigitaleleven.nl

In De Vrijdenker, een tien maal per jaar verschijnend tijdschrift van Vrijdenkersvereniging De Vrije Gedachte, staan in het laatste nummer artikelen over de amalgaamkwestie, het multivitaminenmisbruik en de consequenties van veganisme. Verder veel aandacht voor de islam en diverse boekbesprekingen.

Marianne Schaatsbergen