Vanaf zondagavond 20:00 uur tot maandagochtend 10:00 uur vinden er onderhoudswerkzaamheden plaats aan ons bibliotheeksysteem. Daardoor kunnen onderdelen van de website, zoals 'Mijn omgeving', tijdelijk beperkt of niet beschikbaar zijn.

Tijdschriftenblog; Naar het Museum!

Gepubliceerd op: 19 mei 2014 14:35

De Openbare Bibliotheek Amsterdam heeft een grote afdeling met ca. 1500 kranten en tijdschriften. Het gaat daarbij om algemene bladen, maar ook om vaktijdschriften en literaire periodieken. Het tijdschriftenblog probeert telkens aan de hand van een speciaal thema een beeld te schetsen van een klein deel van de afdeling.

Het voorjaar is het uitgelezen moment om op een minder mooie dag een museum te bezoeken. In Nederland zijn meer dan 1000 musea; dus keus genoeg. Maar ook net over de grens is het aanbod van musea groot. Denk bijvoorbeeld aan Antwerpen, Brussel, Aken of Keulen. Op de tijdschriftenafdeling vindt u in de rubriek Beeldende kunst een grote keuze aan (inter)nationale kunsttijdschriften met ruim aandacht voor recente tentoonstellingen.

Kunst als therapie

In Museumtijdschrift (Beeldende kunst / Algemene kunsttijdschriften) aandacht voor Kunst als therapie. In deze tentoonstelling in het Rijksmuseum laten de Britse schrijvers en filosofen Alain de Botton & John Armstrong zien wat kunst voor de bezoeker kan betekenen. Niet zozeer vanuit (kunst)historisch oogpunt, maar met nadruk op het therapeutisch effect dat kunst kan hebben en de levensvragen die kunst kan beantwoorden. Nog de hele zomer te zien in het Rijksmuseum.

Verder aandacht voor Jacob Cornelisz van Oostsanen (ca. 1475 - 1533), de eerste bij naam bekende kunstenaar van Amsterdam die momenteel met twee grote tentoonstellingen wordt geëerd: in het Amsterdam Museum en in het Stedelijk Museum in Alkmaar. Vijf eeuwen na zijn glorierijke carrière keren tientallen kunstwerken uit gerenommeerde musea van over de hele wereld terug naar Nederland. Samen laten ze zien hoe Van Oostsanens ongekend hoge kwaliteit en oog voor details de basis legden voor de latere bloei van de Hollandse schilderkunst. Heel handig is de maandelijkse tentoonstellingsagenda die het blad als bijlage toevoegt met een nagenoeg compleet overzicht.

Joost Zwagerman

In het blad Teylers magazijn een artikel over de tentoonstelling Zwagerman Kiest die tot 15 juni nog te zien is in het Teylers Museum in Haarlem. Naast schrijver en dichter is Joost Zwagerman bij een groot publiek bekend als kunstcommentator van de Volkskrant en De Wereld Draait Door. In het Teylers Museum maakt Zwagerman een eigenzinnige keuze uit de collectie. Het levert spannende combinaties op van nieuwe en oude kunst, abstract en figuratief, met telkens een verhaal als leidraad.

Verder aandacht voor oud tv-maker en kunstverzamelaar Jef Rademakers wiens collectie de basis vormt voor de tentoonstelling De Romantische ziel, die nu in het Teylers te zien is. Aan de hand van hoogtepunten uit de schilderijenverzamelingen van Teylers Museum, de Tretjakov Galerij en de Rademakers Collectie, zal zichtbaar worden wat de samenhang is tussen de Russische en Nederlandse schilderkunst uit de eerste helft van de negentiende eeuw.

Gerrit Dou

Art magazine Vernissage (Beeldende kunst/ algemene kunsttijdschriften) neemt ons mee naar de Lakenhal in Leiden waar een grote overzichtstentoonstelling van Gerrit Dou (1613-1674) te zien is. De tentoonstelling is samengesteld uit The Leiden Collection in New York. Dit is een particuliere verzameling van schilderijen uit de Hollandse Gouden Eeuw en het is voor het eerst dat deze collectie in Nederland is te zien.

Rijksmuseum Twenthe toont het vroege werk van de Antwerpse kunstenaar Jan Fabre. Kenmerk voor het vroege werk is zijn fascinatie met insecten en spinnen. Faber tekende honderden bladen vol met insecten en maakte kwetsbare insectensculpturen in de periode 1975-1979. Kortom een bijzonder overzicht dat nog tot eind augustus in Enschede te zien is.

Michael Borremans

Het Duitse kunsttijdschrift Art besteedt aandacht aan Michael Borremans (1963). Deze Vlaamse figuratieve schilder is momenteel te zien in het Bozar te Brussel. De Gentse schilder en filmer is inmiddels wereldberoemd, maar in Nederland goeddeels onbekend. Een goed moment om naar Brussel af te reizen en kennis te nemen van deze unieke schilder.

Uiteraard is dit maar een kleine selectie uit de omvangrijke tijdschriftencollectie.

Ton van de Laar.