Vanaf zondagavond 20:00 uur tot maandagochtend 10:00 uur vinden er onderhoudswerkzaamheden plaats aan ons bibliotheeksysteem. Daardoor kunnen onderdelen van de website, zoals 'Mijn omgeving', tijdelijk beperkt of niet beschikbaar zijn.

Verkiezingen bij de OBA

Gepubliceerd op: 17 maart 2014 13:19

Woensdag 19 maart zijn de verkiezingen voor de gemeenteraad van Amsterdam en natuurlijk besteedt de OBA daar veel aandacht aan. In de Centrale Bibliotheek en vijf filialen worden stemlokalen ingericht zodat kiezers daar hun stem kunnen uitbrengen.

Vrijdagavond 14 maart vond in het Theater van ‘t Woord een speciaal verkiezingsdebat plaats. Dit debat paste helemaal bij de functie van de bibliotheek als ontmoetingscentrum rond kennis en cultuur en had als thema “verkiezingsdebat voor iedereen”. Dat is het natuurlijk altijd, maar in de praktijk is dat vaak niet zo omdat veel inwoners van Amsterdam kampen met een taalachterstand waardoor ze niet alles goed kunnen volgen.

De OBA heeft daarom, samen met de gemeente, At5 en de Stichting Educatieve Televisie, een heel mooi project ontwikkeld: Leef en leer!. Waarmee speciale programma’s worden aangeboden om mensen met een taalachterstand op het juiste niveau aan te spreken, te leren oefenen en hun taalniveau te verhogen, waardoor ze beter kunnen deelnamen aan de maatschappij.

Veel van de deelnemers aan dit project waren uitgenodigd en aanwezig waardoor de deelnemers aan dit debat extra moesten letten op hun taalgebruik, zodat de informatie voor iedereen toegankelijk was. Voor de lijsttrekker met het helderste taalgebruik was een beker te winnen.

Het debat was georganiseerd samen met de Stichting Lezen en Schrijven en het Nederlands Debat Instituut, met als doel de kiezers van Amsterdam op een toegankelijke manier inzicht te bieden in de standpunten van de verschillende politieke partijen. Er is daarom ook een speciale verkiezingskrant uitgebracht waarin de standpunten van de politieke partijen helder staan verwoord.

Aan het debat deden vertegenwoordigers van de zes grootste partijen in Amsterdam mee:
Partij van de Arbeid - Marjolein Moorman (nr. 2)
VVD - Erik van der Burg (nr. 1)
Groen Links - Rutger Groot Wassink (nr.1)
D66 - Reinier van Dantzig (nr. 4)
SP - Laurens Ivens (nr. 1)
CDA - Marijke SHAHsavari (nr. 1)

Zij spraken over de volgende drie thema’s en stellingen: Wonen - het aantal sociale huurwoningen in Amsterdam moet omlaag
Werk - mensen in de bijstand moeten verplicht vrijwilligerswerk doen
Parkeren - de gemeente moet binnen de ring meer parkeerplaatsen realiseren

Het debat stond onder leiding van Donatello Piras van het Nederlands Debat Instituut en werd rechtstreeks uitgezonden door Salto TV.

Aan het eind van de avond reikte de jury de prijs uit aan de meest begrijpelijke spreker. De jury bestond uit Kemal Rijken (journalist en schrijver), Merel Heimens Visser (directeur Stichting Lezen & Schrijven), Arthur Noordhuis (overtuigexpert Nederlands Debat Instituut) en een taalambassadeur van Stichting Lezen & Schrijven, afkomstig uit de doelgroep. De prijs, een fraaie beker, ging naar Rutger Groot Wassink, lijsttrekker van Groen Links.

De bibliotheek doet ook mee aan de campagne om de opkomst bij de gemeenteraadsverkiezingen van aanstaande woensdag te bevorderen. Iedereen die de komende dagen in de bibliotheek zijn stemkaart laat zien, krijgt een speciale boekje van Marten Toonder: De grote Barribal, een Bommelse kijk op het populisme. Leuk om te lezen en een extra reden om woensdag naar de stembus te gaan, want laat uw stem niet verloren gaan!

Hans van Velzen, directeur