Vanaf zondagavond 20:00 uur tot maandagochtend 10:00 uur vinden er onderhoudswerkzaamheden plaats aan ons bibliotheeksysteem. Daardoor kunnen onderdelen van de website, zoals 'Mijn omgeving', tijdelijk beperkt of niet beschikbaar zijn.

Vijf jaar Buitenveldertse ochtend

Gepubliceerd op: 10 juni 2014 13:21

Donderdag 5 juni vond de feestelijke viering van vijf jaar Buitenveldertse ochtend plaats. Wie had dat vijf jaar geleden kunnen denken, toen de bibliotheek in Buitenveldert hier op 4 juni 2009 mee van start ging met als eerste gast auteur Jan Siebelink, die ook nu weer aanwezig was een zelfs een speciale column voor de jubileumkrant schreef.

Het is een eenvoudig maar aantrekkelijk concept: een extra ochtend open met daarin service op maat voor de inwoners van Buitenveldert.

De bezoekers krijgen meer individuele hulp en begeleiding bij het zoeken naar boeken, kranten en tijdschriften of bij het gebruik van Internet. Daarnaast is er koffie en ruimte voor ontmoeting. Op iedere eerste donderdag van de maand wordt er bovendien een extra activiteit georganiseerd met bijzondere lezingen gericht op de doelgroep en vaak omlijst met muziek.

De Buitenveldertse ochtend is inmiddels een begrip geworden voor veel inwoners van Buitenveldert en daarbuiten. Er is zelfs een vervoersservice geregeld voor mensen die slecht ter been zijn maar er graag bij willen zijn.

Stadsdeel Zuid heeft het initiatief altijd van harte ondersteund. Hetgeen onder meer bleek uit de aanwezigheid van Stadsdeelvoorzitter Duco Adema bij de eerste bijeenkomst. De eerste jaren ging het nog op incidentele basis maar later werd het regulier in de begroting van de OBA ondergebracht, waarmee het voortbestaan van dit mooie initiatief gewaarborgd is en waarvoor we zeer erkentelijk zijn.

Het is een activiteit die goed past bij de nieuwe rol van de bibliotheek als ontmoetingscentrum in de wijk waar mensen elkaar ontmoeten rond de kerntaken van de bibliotheek,: informatie, educatie en cultuur.

De column van Jan Siebelink werd in verband met stemproblemen voorgelezen door zijn vrouw. Bijzonder was ook dat de hoofdpersoon uit het verhaal, de Engelse hazewindhond Haas, ook aanwezig was. Vast bezoeker van de Buitenveldertse ochtend Jos Zuiderwijk droeg daarnaast het gedicht 'Buitenveldertse ochtend in bloemen' voor, en daarna was het tijd voor muziek. Noa Eyl (viool), Bokkie Vik (cimbaal) en Zonzo Basily (gitaar) verzorgden een prachtig concert met traditionele Klezmer- en zigeunermuziek en als verrassing trad ook zangeres Rolinha Kross op.

Dit jaar is er nog zes keer een Buitenveldertse ochtend, op iedere eerste donderdag van de maand. De genoemde muzikanten treden op 6 november weer op met 'Lorelei' - het Heinrich Heine project. Dit project heeft zich gestort op Heine's poëzie en vertolkt zijn teksten op muziek.

Al met al was het een mooie viering van het jubileum en er zijn al weer diverse bijeenkomsten om naar uit te kijken.

Hans van Velzen, directeur