Vanaf zondagavond 20:00 uur tot maandagochtend 10:00 uur vinden er onderhoudswerkzaamheden plaats aan ons bibliotheeksysteem. Daardoor kunnen onderdelen van de website, zoals 'Mijn omgeving', tijdelijk beperkt of niet beschikbaar zijn.

Vijfde Middag van het Kinderboek in de OBA

Gepubliceerd op: 16 september 2013 14:13

Zaterdag 14 september vond in het Theater van ’t Woord in de Centrale Bibliotheek Amsterdam alweer de vijfde middag van het Kinderboek plaats, waarmee dus het eerste lustrum gevierd werd.

De afgelopen vier keren is er over de volgende onderwerpen gesproken:

  • de positie van het kinderboek en de kinderboekenauteurs
  • de toekomstige ontwikkelingen van het kinderboek en de rol van het e-book
  • illustratoren en hun relatie met de auteur
  • de relatie tussen de schrijver en de lezer

En zaterdag was het thema “Tot het brood ons scheidt” ofwel het herzien van bestaande relaties van kinderboekenauteurs met uitgevers, boekhandelaren, bibliotheken en zelfs de lezer. Daarbij kwamen vragen aan de orde als hoe trouw kun je zijn als de andere partij jou laat zitten en waar moet je dan terecht voor artikelen over kinder- en jeugdboeken en hoe moet het verder met de ontwikkeling van kinder- en jeugdliteratuur.

Er was een prachtig programma opgesteld met een keur aan sprekers uit verschillende disciplines. Achtereenvolgens spraken Michael van Everdingen van de Boekverkopersbond, de auteurs Dolf Verroen, Arend van Dam en Jacques Vriens en recensent Jaap Friso. Tussendoor werd met medewerking van alle aanwezigen gewerkt aan een kunstwerk dat Martijn en Pavèl met steun van het AFK vervaardigden en waarbij met gekleurde handschoentjes de afkomst en voorkeur van de aanwezigen in beeld gebracht werd. Tijdens het programma maakt illustrator Daan Remmert de Vries live een kunstwerk dat binnenkort in een van de recent vernieuwde vestigingen van de OBA komt te hangen.

Aan het eind van de druk bezochte middag werd door de CPNB de Gouden Lijst uitgereikt voor het beste jeugdboek in de leeftijd van 12-15 jaar. De prijs voor het beste Nederlandstalige jeugdboek ging naar “Rotmoevie” van Marian de Smet en voor het beste vertaalde jeugdboek naar “Ik zal er zijn. Een belofte kan levens veranderen” van Holly Goldberg Sloan. Tenslotte werd het Gouden Kinderboek voor het verkopen van meer dan 100.000 exemplaren overhandigd aan uitgeverij Fontijn voor het Boek “Het leven van een loser, deel 1” van Jeff Kinney.

De middag werd voor de vijfde keer georganiseerd en gepresenteerd door Ted van Lieshout. Hij is bekend als kinderboekenauteur, presentator van veel bijeenkomsten over kinderboeken en winnaar van vele prijzen. Daarbij is hij onvoorstelbaar productief.

Alle reden dus om hem bij het lustrum nog even extra in het zonnetje te zetten en dat werd dan ook gedaan door de OBA en de CPNB waar hij een wens mag indienen voor de volgende Middag van het Kinderboek die dus ongetwijfeld in 2014 zal gaan plaatsvinden. Nu al iets om naar uit te kijken!

Hans van Velzen, directeur