Boekenweek

Boekenweek

Ieder jaar barst in de OBA de Boekenweek los met tal van activiteiten en heel veel leesinspiratie. In 2021 was het Boekenweekthema 'Tweestrijd' en werd het Boekenweekgeschenk geschreven door Hanna Bervoets. 


Activiteiten

Podcast | in gesprek met Merlijn Twaalfhoven

luister naar de podcast met Merlijn Twaalfhoven

Ken je dat gevoel van moedeloosheid als je de berichtgeving leest over coronahectiek, polarisatie en klimaatcrisis? In deze podcast hoor je Merlijn Twaalfhoven, componist en schrijver van het boek Het is aan ons - waarom we de kunstenaar in onszelf nodig hebben om de wereld te veranderen. Hij ontworstelt zich aan de tweestrijd tussen apathie en idealisme en rijkt in zijn bescheidenheid een mogelijke oplossing aan.

Interview | Daan Heerma van Voss over 'De Bange Mens'

bekijk het interview op YouTube

Leven we in een tijd waar veel meer mensen bang zijn dan vroeger? Die gekenmerkt wordt door een tweestrijd tussen steeds meer vrijheid en tegelijkertijd toename in angst?
In zijn boek De Bange Mens beschrijft Daan Heerma van Voss zijn tweestrijd tussen verlammende angst en leven. Hij gaat in een reis op onderzoek naar de bron van onze angsten.

Bekijk meer online activiteiten voor de Boekenweek op YouTube

In deze playlist staan inspirerende video's die onder andere gaan over keuzes, twijfel, identiteit en vrijheid. De video's spelen ieder van uit een andere - soms verrassende - invalshoek in op het onderwerp Tweestrijd. Ze laten zien dat dit thema van alle tijden en alle genres is en over alle grenzen gaat. De video's bieden handvatten voor de zoektocht naar een uitweg uit tweestrijd.

ga naar YouTube


Laat je inspireren door Babs Gons

Babs Gons is schrijver en voordrachtkunstenaar. Ze wordt ook wel de koningin van spoken word genoemd. Aan haar rijke carrière vol kleurrijke en levendige optredens voegde ze dit jaar het Boekenweekgedicht Polyglot én haar debuutbundel toe.

Interview | "Tweestrijd is onlosmakelijk verbonden met het leven"

lees het interview met Babs Gons

Tweestrijd. Wat is dat nou helemaal? Ervaart iedereen Tweestrijd? Babs Gons heeft er in ieder geval een uitgesproken mening over. Wij voelden haar aan de tand over het boekenweekthema.

Boekpresentatie debuut 'Doe het toch maar' in het OBA Theater

bekijk de boekpresentatie van Doe het toch maar

Het Leven zelf, in al zijn kleuren en facetten. Welkom bij de online lancering van de debuutbundel 'Doe het toch maar'! Met medewerking van Raoul de Jong, Tsead Bruinja en Manoushka Zeegelaar Breeveld.


Leestips bij het thema Tweestrijd

Kijk voor meer leesinspiratie op boekenweek.nl of bekijk de Boekenweek online.