Cinema Literair

Cinema Literair vanuit de OBA Studio

In samenwerking met filmcriticus Gawie Keyser en De Groene Amsterdammer legt de OBA iedere maand de rode loper uit voor literatuur- en filmfanaten. In de talkshow bespreekt Gawie boek en film met een spraakmakende gast. Naast dit programma in het OBA Theater, zijn er opgenomen afleveringen van Cinema Literair te zien op het YouTubekanaal van de OBA.

Bekijk het volledige programma hieronder:


Binnenkort te zien


Dit najaar te zien

Dit najaar staat Cinema Literair in het teken van de tumultueuze tijdgeest: Black Lives Matter (Clockers); de multiculturele samenleving en de pijn van tiener zijn (West Side Story); het dilemma dat komt kijken bij morele en ethische keuzes (Pickpocket); en als ‘samenvatting’ van dit alles Stanley Kubricks meesterwerk over jeugdcultuur en geweld in een snel veranderende maatschappij: A Clockwork Orange.

Als sprekers nodigen we denkers en schrijvers uit die de vinger aan de pols houden van de maatschappij. De gesprekken in onze talkshow zijn urgent en relevant - de thema’s spelen nú in ons land, in onze stad - en de gastsprekers leggen uit wat de link is tussen de schoonheid van film en literatuur en het leven van mensen en de wereld om ons heen.

Pickpocket

bekijk Pickpocket in de agenda

Dinsdag 22 september, 19:30-22:00 uur, OBA Theater

Een directe verfilming van Fjodor Dostojevski’s Misdaad en Straf (1866) is Pickpocket (1959) niet, maar onmiskenbaar zijn schrijver en roman als geesten aanwezig in de film van regisseur Robert Bresson (1901-1999). Cinema Literair vertoont dit meesterwerk in samenwerking met het Institut Français.

Te gast bij Gawie Keyser is Xandra Schutte, literair criticus en hoofdredacteur van De Groene Amsterdammer, om de tijdloze actualiteit in het werk van Bresson en Dostojevski te duiden.

Clockers

Clockers

Dinsdag 10 oktober, 19:30-22:00 uur, OBA Theater

In de zeer onderschatte film Clockers uit 1995 van de Amerikaanse regisseur Spike Lee, gebaseerd op de gelijknamige roman van Richard Price, zien we de contouren van de huidige Black Lives Matter-beweging, vooral in het lot van personage Strike (Mekhi Phifer). Cinema Literair vertoont Clockers in het kader van Black Achievement Month.

Presentator Gawie Keyser praat over de betekenis van film en boek aan de hand van actuele ontwikkelingen met essayist en speciale gast Stephan Sanders.

A Clockwork Orange

Dinsdag 10 november, 19.30 uur, OBA Theater

A Clockwork Orange is een Brits-Amerikaanse film geregisseerd door Stanley Kubrick en gebaseerd op de gelijknamige roman van Anthony Burgess. De film, met zeker voor die tijd schokkende beelden van geweld en seks, was een sensatie en veroorzaakte een schandaal. Tegenwoordig wordt de film beschouwd als meesterwerk, een hoogtepunt uit het oeuvre van Kubrick. De film werd genomineerd voor meerdere Oscars, kreeg drie nominaties voor een Golden Globe en zeven voor een BAFTA Award.

Ook dit keer ontvangt Gawie Keyser een spraakmakende gast om over boek en film te praten in het OBA Theater. Meer informatie en kaartverkoop volgt.


Kijk de voorgaande afleveringen terug

The Handmaiden

bekijk hier de uitzending vanaf 28 april

Dinsdag 28 april

De film die in deze editie van Cinema Literair centraal staat is The Handmaiden van Park Chan-wook, naar de roman Fingersmith van Sarah Waters. Gawie Keyser en hoofdredacteur De Groene Amsterdammer Xandra Schutte zetten boek en film in de spotlight. Zij kijken tijdens het inleidende gesprek vanuit diverse invalshoeken naar het boek op het witte doek.  

A Single Man

bekijk hier de uitzending vanaf 26 mei

Dinsdag 26 mei

In deze online editie van Cinema Literair staat de verfilming van A Single Man van Tom Ford, naar het boek van Christopher Isherwood, centraal. Gawie Keyser en columnist Stephan Sanders zetten boek en film in de spotlight. Zij kijken tijdens het inleidende gesprek vanuit diverse, vaak verrassende invalshoeken naar het boek op het witte doek.

Drive

bekijk hier de uitzending vanaf 16 juni

Dinsdag 16 juni

In juni maakt de regisseur en de zelfverklaarde ‘filmdominee’ van Nederland — Martin Koolhoven — zijn debuut als speciale gast bij Cinema Literair. Met presentator Gawie Keyser praat hij over de film en het boek van de avond: Drive (2011) van Nicolas Winding Refn met Ryan Gosling in de hoofdrol, gebaseerd op de gelijknamige misdaadroman uit 2005 van James Sallis.


Eerdere edities: