Cinema Literair

Cinema Literair vanuit de OBA Studio

In samenwerking met filmcriticus Gawie Keyser en De Groene Amsterdammer legt de OBA iedere maand de rode loper uit voor literatuur- en filmfanaten. In de talkshow, die wordt opgenomen in OBA Studio, bespreekt Gawie met een gast boek en film.
De afleveringen zijn te zien op het YouTubekanaal van de OBA. Na de eerste uitzending en het bekijken van de film is er op Facebook een nabespreking met Gawie Keyser. 

Bekijk de online uitzendingen hieronder:

We zijn weer open!

Je bent weer van harte welkom om boeken in te leveren, uit te zoeken en te lenen in 13 vestigingen door de hele stad. Andere services zoals de werk- en studieplekken, de horeca, toiletten en printers zijn nog niet beschikbaar.

lees hier meer over de opening van onze vestigingen


Binnenkort te zien

Drive

Dinsdag 16 juni

In juni maakt de regisseur en de zelfverklaarde ‘filmdominee’ van Nederland — Martin Koolhoven — zijn debuut als speciale gast bij Cinema Literair. Met presentator Gawie Keyser praat hij over de film en het boek van de avond: Drive (2011) van Nicolas Winding Refn met Ryan Gosling in de hoofdrol, gebaseerd op de gelijknamige misdaadroman uit 2005 van James Sallis.

De eigenzinnige Refn - bekend van de keiharde Pusher-trilogie, het buitensporige gevangenisdrama Bronson en het epische Valhalla Rising - kreeg in Cannes de prijs voor beste regie voor de existentiële actiefilm Drive. De film gaat over een naamloze stuntrijder die 's nachts bijverdient als chauffeur bij roofovervallen.

Cinema Literair op locatie: Arrival

Arrival

Woensdag 24 juni, Studio/K (Amsterdam-Oost)

Cinema Literair viert de unlocking van de bioscopen op locatie in Studio/K met een avond rond Denis Villenueve's sciencefictionmeesterwerk 'Arrival' uit 2016. Deze film, gebaseerd op het korte verhaal Story of Your Life van de veelvuldig gelauwerde Amerikaanse schrijver Ted Chiang, gaat over essentiële, menselijke vragen: Hoe ga je om met verlies en herinnering? Wat is een 'mens? Hoe ziet 'de Ander' eruit? Wat maakt 'contact' tussen mensen mogelijk?

Te gast bij deze Cinema Literair op locatie is schrijver en historicus Nelleke Noordervliet. Nelleke zegt over Story of Your Life: "Een mooi, geserreerd wetenschappelijk en filosofisch verhaal over anders denken dan lineair, causaal denken. Interessant is dat Villenueve enkele maanden later komt met zijn lang verwachte verfilming van Frank Herberts klassieker Dune.

The Adventures of Baron Munchausen

lees meer over The Adventures of Baron Munchausen

Dinsdag 15 juli

Onze speciale gast in Cinema Literair Online is deze aflevering cineast en ‘filmdominee’ Martin Koolhoven. Martin vertelt waarom The Adventures of Baron Munchausen zo’n heerlijke en dikwijls ondergewaardeerde film is. Presentator Gawie Keyser gaat in op het leven en werk van Miguel Cervantes. De uitzending is vanaf 15 juli om 19.30 uur te zien via OBA Studio op het YouTube kanaal van de OBA.

Cosmopolis

lees meer en bekijk de uitzending op 11 augustus

Dinsdag 11 augustus

Onze film van de avond is David Cronenbergs verfilming van een van Don DeLillo’s interessantste romans Cosmopolis uit 2012. Gawie Keyser ontvangt Xandra Schutte, literair criticus en hoofdredacteur van De Groene Amsterdammer. Ze vertelt onder andere over het werk van de Amerikaanse schrijver Don DeLillo. De uitzending is vanaf 11 augustus om 19.30 uur te zien via OBA Studio op het YouTube kanaal van de OBA.


Kijk de voorgaande afleveringen terug

The Handmaiden

bekijk hier de uitzending vanaf 28 april

Dinsdag 28 april

De film die in deze editie van Cinema Literair centraal staat is The Handmaiden van Park Chan-wook, naar de roman Fingersmith van Sarah Waters. Gawie Keyser en hoofdredacteur De Groene Amsterdammer Xandra Schutte zetten boek en film in de spotlight. Zij kijken tijdens het inleidende gesprek vanuit diverse invalshoeken naar het boek op het witte doek.  

A Single Man

bekijk hier de uitzending vanaf 26 mei

Dinsdag 26 mei

In deze online editie van Cinema Literair staat de verfilming van A Single Man van Tom Ford, naar het boek van Christopher Isherwood, centraal. Gawie Keyser en columnist Stephan Sanders zetten boek en film in de spotlight. Zij kijken tijdens het inleidende gesprek vanuit diverse, vaak verrassende invalshoeken naar het boek op het witte doek.


Eerdere edities: