Cinema Literair

Welkom bij Cinema Literair

Cinema Literair is de maandelijkse talkshow over films en boeken van OBA Live-presentator Theodor Holman & Groene Amsterdammer-filmcriticus Gawie Keyser.

We need to talk about Kevin

13 november 2018    

Verfilming van de roman van Lionel Shriver door Lynne Ramsay (2011). De verfilming beeldt niet alleen de schokkende gebeuren uit, maar biedt een blik op het complexe moment wanneer we oog in oog komen te staan met het kwaad. 

Wuthering Heights

11 december 2018

De verfilming van de klassieker Wuthering Heights, de roman van Emily Brontë (1947). Verfilming door Andrea Arnolds uit 2011; een van de meest unieke boekverfilmingen aller tijden.

Eerdere edities:

9 oktober | Lolita

9 oktober 2018
Sinds de publicatie van Lolita in 1955 is het boek altijd controversieel gebleven, ook dankzij Kubricks verfilming, maar vooral door de psychologische en morele dilemma’s in de plot.

Beluister de podcast

lolita

Gawie Keyser vraagt zich af hoe we in deze tijdgeest gaan reageren op Lolita, de roman, maar vooral ook Kubricks film die minstens even schokkend is.

Bekijk de trailer

11 september | Goldfinger

11 september 2018

Cinema Literair duikt op de openingsavond van een nieuw seizoen boekverfilmingen in de gevaarlijke wereld van James Bond. Hoe overleeft Bond in de tijd van #metoo, #blacklivesmatter en identiteitspolitiek? 

Gawie Keyser over de film

De helden van de populaire fictie komen en gaan, maar sommigen zijn tijdloos: Arthur Conan Doyle’s Sherlock Holmes, Agatha Christie’s detective Hercule Poirot, maar vooral: Ian Flemings geheim agent James Bond.

Beluister de podcast

podcast goldfinger

Gawie Keyser vraagt zich in deze podcast af hoe we anno nu naar James Bond kunnen kijken. 

Podcasts van vorig seizoen:

Kazuo Ishiguro | Never Let Me Go

Jane Austen | Persuasion

Agatha Christie | Murder on the Orient

Henry James | Portrait of a lady

In de OBA-collectie: