Huis van alle Talen

Het Huis van alle Talen is samenwerkingsplatform voor co-creatie. De collecties in de OBA zijn de voedingsbodem voor dialoog tussen verschillende talen en culturen. We werken samen met bestaande communities en ambassadeurs binnen gemeenschappen of (sub)culturen. Samen met onze partners geven we vorm en inhoud aan de collectie en activiteiten.

Het Huis van alle Talen vind je in OBA Oosterdok. In de houten kasten verdeeld over verschillende verdiepingen (vanaf de 3e verdieping) staat een grote internationale boekencollectie. Maar je vindt het Huis van alle Talen ook in de stad, met 180 nationaliteiten en 360 verschillende talen, en bij onze partners. In de OBA komen deze partners, verhalen en talen samen.

180 nationaliteiten en 360 verschillende talen

Dit huis heeft geen muren of een dak. Enkel open deuren en dansende klemtonen, die met klem verzoeken om te worden ontdekt. Woorden van de straat, een vreemd dialect. Wortels van bestaan in inkt omgezet. Hier een accent aigu, daar een Madame Jeannette. Alle ruimte voor je eigen verhaal. Thuis in je eigen taal.


Verhalen

Ontdekkingsreis langs Spaanse schoonheid

Wanneer Pilar Tena over Spanje vertelt, lichten haar ogen op. Ze staat aan het roer bij de Nederlandse vertakking van Instituto Cervantes, een publieke instelling die in 1991 werd opgericht om de Spaanse cultuur en taal op internationale schaal te stimuleren. En met meer dan zeshonderd miljoen Spaanssprekenden wereldwijd, zijn daar genoeg oren naar.

Het kronkelende universum van SMIB

Een platform, platenlabel, kledinglijn, straatwoordenboek, festival. De lijst gaat maar door, want de wereld van SMIB dijt uit met de dag. Dit multidisciplinaire collectief heeft wortels in de Bijlmer, maar verovert harten tot aan Japan. Vaandeldrager SOORTKILL spreekt met dichterlijke invallen over de SMIB-beweging, zijn verbintenis met de stad en meer.

Toverende taalkunst met Arabische bezieling

Wie de oren spitst voor de woorden van Mohamed Mahdi, kan heel wat oppikken. Als directeur van El Hirzja spant hij zich in voor een genuanceerdere kijk op de Arabische en Islamitische gemeenschap, zowel daarbinnen als daarbuiten. Zonder diversiteit, openheid in dialoog en de schoonheid van het verhaal daarbij uit het oog te verliezen.


Bestsellers uit het Huis van alle Talen


Online activiteiten

Nieuwe helden 020

Marjolein Frijling gaat in gesprek met creatieve verbinders uit de stad. Ze praat met hen over hun sociale maatschappelijke betrokkenheid en hun verbinding met de buurt en de stad.

Over kunst gesproken

De Amsterdamse stadsdichter Gershwin Bonevacia praat met een Amsterdamse kunstenaar. Het vertrekpunt van het interview is steeds kunstvormen in relatie tot de stad.

Mooncaken met...

In Mooncaken met… ontvangt Mooncake a.k.a. The Queen of Culinary treasures, gasten die haar fascineren. Aan de hand van wat ze aten en eten, komt ze meer over hen te weten.


Partners