Podcasts

OBA tipt: Podcasts over boeken

Gek op lezen en boeken en benieuwd naar de verhalen achter de werken? Of zin in literatuur maar ook nog andere klusjes op je to do list? Deze podcasts zijn je beste vriend!

Podcasts van de OBA

Cinema Literair

In Cinema Literair kunnen bezoekers aan het literaire filmtheater van de OBA Oosterdok zich opmaken voor fijne avonden gevuld met spannende boeken en films en discussies over actuele onderwerpen.

OBA Live

Theodor Holman presenteert elke 3 weken OBA Live vanuit de OBA aan het Javaplein. De uitzendingen zijn gratis bij te wonen en achteraf te beluisteren als podcast.

BibliotheekCast

Vanaf nu kun je luisteren naar de podcast van de Bibliotheek Zuid-Kennemerland. De eerste aflevering gaat over voorlezen. In de andere podcasts hoor je meer over leesplezier, laaggeletterdheid, nepnieuws en veilig online gaan.

ga naar de BibliotheekCast podcast


Boekentips en interviews

Boeken FM

Boeken FM

I.s.m. uitgeverij Das Mag verzorgt De Groene Amsterdammer literatuurpodcast Boeken FM. Iedere maand bespreken Ellen Deckwitz en Joost de Vries onder leiding van Peter Buurman een actueel, relevant of ijzersterk boek.

Lees dees

Lees dees

In Lees dees, een boekenpodcast van de VPRO, bespreekt Anton de Goede maandelijks een bijzonder boek uit de twintigste eeuw met journalisten, vertalers, lezers en critici.

Ondercast

Ondercast

Ondercast is een literaire podcast: een luisterboekvariant van een literair tijdschrift: elke maand ruim een uur proza, poëzie, toneelteksten, interviews en meer.

De Poëziepodcast

De Poëziepodcast wordt gemaakt door Daan Doesborgh. Elke maand ontvangt hij één dichter, met twee gedichten: een van zichzelf en een van iemand anders.

lees meer over De Poëziepodcast


Beleef een verhaal

In deze podcasts wordt een heel boek uitgelicht, verspreid over meerdere afleveringen.
Zo kun je je helemaal verliezen in een mooi verhaal.

De Bourgondiërs

lees meer over De Bourgondiërs

In deze podcastreeks ga je op een wonderlijke reis langs feestelijke banketten en brandstapels, riddertoernooien en de pest op zoek naar de oorsprong van de Nederlanden.

De Kloof

lees meer over De Kloof

Nét even anders zijn de podcasts van De Kloof absoluut. Deze gedramatiseerde literaire reeks nodigt je uit je te verdiepen en zelfs te verliezen in de wereld van een ander.

Uitgelezen Verhalen

Uitgelezen Verhalen

In Uitgelezen Verhalen ontmoeten literatuur en theater elkaar. Spannende voordrachten, interviews en besprekingen van, met en over interessante auteurs en hun werk.


Podcasts voor jeugd

De Grote Vriendelijke Podcast

De Grote Vriendelijke Podcast

Een podcast over kinderboeken, voor grote mensen. Gemaakt door kinderboekrecensenten Jaap Friso (JaapLeest.nl) en Bas Maliepaard (Trouw).

De Waanzinnige Podcast

De Waanzinnige Podcast

In De Waanzinnige Podcast vertellen kinderen van 6 tot 12 jaar over hun lievelingsboeken. Kinderen zijn de baas; zij kiezen de boeken zelf uit die ze zelf hebben gelezen. 

Filosoofje

Filosoofje

De kunst van het denken is echt niet alleen weggelegd voor volwassenen! In Filosoofje worden op een leuke en toegankelijke manier filosofische thema's voorgelegd aan kinderen.

Leesbeesten & Luistervinken

In Leesbeesten & Luistervinken, een podcast voor groep 6 t/m 8, voelen jonge interviewers een kinderboekenschrijver aan de tand. Met boekentips van schrijvers én kinderen.

lees meer en beluister de podcast Leesbeesten & Luistervinken


Engelstalige podcasts

New Yorker Fiction

new yorker fiction

In deze podcasts lezen wereldberoemde schrijvers korte verhalen uit de New Yorker door, om die vervolgens haarfijn te bespreken en analyseren.

Reading Women

podcast reading women

In deze Engelstalige podcast wordt elke woensdag het werk van een getalenteerde vrouwelijke schrijver belicht. Een podcast door én over vrouwen.

The Penguin Podcast

The Penguin Podcast

In The Penguin Podcast worden vooraanstaande schrijvers, denkers en andere creatievelingen aan de tand gevoeld over hun inspiratiebronnen.

How To Fail With Elizabeth Day

Falen: we zien het vaak als iets negatiefs dat we koste wat kost moeten vermijden. Maar is het dat wel? In deze podcast laat Elizabeth Day zien waar falen allemaal goed voor kan zijn en vraagt ze haar gasten naar de tegenslagen die ze verder hebben geholpen.

lees meer over How To Fail