Speciale collecties OBA

De OBA heeft naast haar grote algemene collectie aan boeken, cd's, dvd's en andere materialen een aantal bijzondere en unieke collecties. Zo is er de Gerard Reve collectie, de museumcollectie Oude Kinderboeken, IHLIA en de Spinozabibliotheek. Op deze pagina vind je een overzicht van alle speciale collecties van de OBA.

Amsterdamcollectie

De OBA heeft een speciale collectie over de stad Amsterdam. Deze collectie is te vinden op de vierde etage van OBA Oosterdok. Een deel van de verzameling staat in het Magazijn en de Kluis.

Boudewijn Büch collectie

OBA bezit een collectie boeken van Boudewijn Büch over bibliotheken. Deze collectie staat in onze magazijnen, maar is vindbaar en opvraagbaar via onze catalogus; echter niet uitleenbaar.

Hella Haasse collectie

Een gedeelte van de Indische bibliotheek van Hella Haasse is in bruikleen gegeven aan de OBA. In deze collectie bevinden zich boeken over de koloniale tijd, gezondheidszorg, politiek, geschiedenis en tijdschriften.

Gerard Reve collectie

Op de tweede etage van OBA Oosterdok bevindt zich de Gerard Reve collectie. Het hart van de collectie wordt gevormd door de Reve-verzameling die Peter van Bergen gedurende meer dan dertig jaar bijeenbracht. 

Spinoza bibliotheek

De Spinoza bibliotheek is een collectie van en over Spinoza, die wordt beheerd door de Amsterdamse Spinozakring en te vinden is in de zuidoosthoek van de derde etage van OBA Oosterdok

Oude jeugdliteratuur

De bewaarcollectie oude en nieuwe kinderboeken (Museumcollectie) is ontstaan in de beginjaren van het jeugdbibliotheekwerk in Amsterdam. De collectie bestaat uit ongeveer 30.000 banden.

Salonmuziek

De OBA bezit een omvangrijke collectie bladmuziek met Salonmuziek voor diverse bezettingen. De collectie is grotendeels opgebouwd uit schenkingen. 

EPTA

In de OBA is de eerste vakmediatheek die geheel gericht is op de piano, het pianospel en het piano-onderwijs te vinden. De collectie is te vinden in de catalogus van de OBA.