Speciale collecties

Speciale collecties

De OBA heeft naast haar grote algemene collectie aan boeken, cd's, dvd's en andere materialen een aantal bijzondere en unieke collecties. Zo is er de Gerard Reve collectie, de museumcollectie Oude Kinderboeken, IHLIA en de Spinozabibliotheek. Binnen het Huis van alle Talen worden verschillende internationale collecties ondergebracht.

Op deze pagina vind je een overzicht van alle speciale collecties van de OBA.

Amsterdamcollectie

lees verder over de Amsterdamcollectie

De speciale collectie over de stad Amsterdam is te vinden op de vierde etage van OBA Oosterdok. Een deel van de verzameling staat in het Magazijn en de Kluis.

lees verder over de Amsterdamcollectie

Boudewijn Büch collectie

lees verder over de Boudewijn Büch-collectie

OBA bezit een collectie boeken van Boudewijn Büch over bibliotheken. Deze collectie staat in het magazijn, wel opvraagbaar; echter niet uitleenbaar.

lees verder over de Boudewijn Büch collectie

Hella Haasse collectie

lees meer over de Hella Haasse-collectie

Een gedeelte van de Indische bibliotheek van Hella Haasse is in bruikleen gegeven aan de OBA. In deze collectie bevinden zich boeken over de koloniale tijd, gezondheidszorg, politiek, geschiedenis en tijdschriften.

lees verder over de Hella Haasse collectie

Gerard Reve collectie

lees meer over de Gerard Reve-collectie

Op de tweede etage van OBA Oosterdok bevindt zich de Gerard Reve collectie. Het hart van de collectie wordt gevormd door de Reve-verzameling die Peter van Bergen gedurende meer dan dertig jaar bijeenbracht. 

lees verder over de Gerard Reve collectie

Spinoza bibliotheek

lees meer over de Spinoza-bibliotheek

De Spinoza bibliotheek is een collectie van en over Spinoza, die wordt beheerd door de Amsterdamse Spinozakring en te vinden is in de zuidoosthoek van de derde etage van OBA Oosterdok

lees verder over de Spinoza bibliotheek

Oude jeugdliteratuur

lees verder over Museumcollectie kinderboeken

De bewaarcollectie oude en nieuwe kinderboeken (Museumcollectie) is ontstaan in de beginjaren van het jeugdbibliotheekwerk in Amsterdam. De collectie bestaat uit ongeveer 30.000 banden.

lees verder over Museumcollectie kinderboeken

Salonmuziek

lees meer over Salonmuziek

De OBA bezit een omvangrijke collectie bladmuziek met Salonmuziek voor diverse bezettingen. De collectie is grotendeels opgebouwd uit schenkingen. 

lees verder over Salonmuziek

IHLIA

Op de derde etage van OBA Oosterdok is IHLIA gevestigd. IHLIA is dé erfgoedorganisatie op het gebied van lhbti* in Nederland en heeft de grootste collectie van Europa. 

lees meer over IHLIA