Gerard Reve collectie

Op de tweede etage van OBA Oosterdok bevindt zich de Gerard Reve collectie. Het hart van deze collectie wordt gevormd door de Reve-verzameling die Peter van Bergen (vertrouweling van Reve in de jaren ‘80 en ‘90) gedurende meer dan dertig jaar bijeenbracht. Door bemiddeling van antiquaar Piet van Winden verwierf de OBA in 2004 deze unieke collectie die als een eerbetoon aan de schrijver.

Collectie

De collectie Van Bergen omvat het volledig werk van Gerard Reve in eerste en latere drukken, vertalingen, vele gesigneerde en opdrachtexemplaren, unieke bibliofiele uitgaven, dummies en proefdrukken, publicaties in tijdschriften van oorspronkelijk werk, affiches en posters. Een omvangrijke fotocollectie met foto’s van de schrijver gefotografeerd door o.a. Emiel van Moerkerken, Edith Visser,Nico van der Stam, Paul Huf, Steye Raviez, George Verkuyl, Ronald Sweering, Vincent Mentzel en Klaas Koppe geven een beeld van de schrijver gedurende alle levensfasen.

Verder zijn er vele originele manuscripten, typoscripten en correspondenties met uitgevers, collega-auteurs en diverse personen uit de wereld van kunst en cultuur. Een bijzonder deel van de collectie wordt gevormd door persoonlijke attributen die een blijvende herinnering zijn aan de schrijver Gerard Reve: de originele befaamde kroontjespen waarmee hij schreef, inktpot, inktvloeier en inktlap, leesbril, brillenkoker, horloge, kurkentrekker, visitekaartjes, boodschappenlijstjes, agenda’s, auteursexemplaren van boeken, literaire tijdschriften etc.

Ook ontbreken de opzienbarende relikwieën niet zoals plukjes haar, vingernagels, hechtingen uit operatiewonden en zelfs een verstandskies, alles door de schrijver voorzien van certificaten van echtheid. Een omvangrijk beeld- en geluidsarchief, secundaire literatuur en een knipselarchief completeren de collectie.

Voor meer informatie over de collectie kunt u contact opnemen met Ton van de Laar, t.vandelaar@oba.nl , 020-5230808.