Muziek op Maat

Nieuw bij de OBA! Muziek op Maat is in het leven geroepen ter verhoging van het levensgeluk van mensen met dementie of de ziekte van Alzheimer en ter ondersteuning van de mantelzorger. Muziek op Maat is een pilot. Voor meer informatie kunt u mailen met muziekopmaat@oba.nl.

Tips & Trucs en Aanvraagformulier

Onderstaande tips zijn een hulpmiddel om tot de juiste muziekkeuze te kunnen komen.

Omdat vooral muziek uit de jongere jaren zo belangrijk is, kunt u ze het beste vanuit die invalshoek bekijken en gebruiken. De tips&trucs zijn tot stand gekomen met dank aan Ignar Rip van AlzheimerMuziekGeluk.

Handige links

We hebben een aantal handige en nuttige links naar websites voor u verzameld. Klik hier.

Wat houdt Muziek op Maat in?

Muziek op Maat houdt het bij de OBA lenen van een iPod shuffle in. Op de iPod wordt de speciaal voor iemand met dementie uitgezochte muziek gezet: de wenslijst.

De set iPod + muziek is drie maanden te leen. Er kan door u op elk moment worden gekozen een nieuwe wenslijst samen te stellen. U kan de set na drie maanden ook ongewijzigd online verlengen.

Het aantal liedjes dat op de iPod zal worden gezet ligt tussen de 1 en 30 stuks.

Voorwaarden uitleen iPods

Rondom het uitlenen van de iPods gelden een aantal voorwaarden.

Professor Scherder over ons brein en muziek

Een kort college van professor Erik Scherder over ons brein en muziek.

Voor wie is Muziek op Maat?

De pilot Muziek op Maat is bedoeld voor een specifieke doelgroep: mensen met dementie of de ziekte van Alzheimer.

Mensen met dementie hebben vaak veel baat bij het luisteren naar muziek uit hun jonge jaren of andere voor hen betekenisvolle muziek.

Door het luisteren naar deze muziek wordt dát deel van de hersenen aangesproken waar de hieraan verbonden herinneringen liggen opgeslagen. Muziek roept bij iedereen emoties op, maar het effect van de juiste muziek op iemand met dementie is vaak enorm. Mensen leven op, voelen zich gelukkiger en meer ontspannen en kunnen zich vaak ineens weer gebeurtenissen van lang geleden herinneren.

Gelukkige mooie momenten samen, gesprekjes en een makkelijkere en prettigere verzorging zijn mogelijk de effecten die de mantelzorger ten deel vallen. Bovendien nodigt het samen beleven van muziek uit om naar elkaar te luisteren en de sociale interactie levend te houden.

Tip: Door het gebruik van een splitter kunnen twee koptelefoons worden aangesloten op de iPod waardoor met z’n tweeën naar de muziek kan worden geluisterd en herinneringen gedeeld kunnen worden.

Hoe werkt Muziek op Maat?

De OBA werkt voor Muziek op Maat samen met Muziekweb uit Rotterdam. Muziekweb is een landelijke service van de Centrale Discotheek Rotterdam en zij kopen en digitaliseren vrijwel alle in Nederland uitgebrachte cd’s. Het is de grootste uitleenbare muziekcollectie van Europa.

Het samenstellen van een muzikale wenslijst is het huiswerk van de mantelzorger. Dit kan best even een klusje zijn, maar ook juist iets dat -als het nog kan- heel leuk is om samen te doen.

Met behulp van de Tips & Trucs op de site en m.b.v. de site van Muziekweb kan een wenslijst worden samengesteld. Bij Muziekweb is het mogelijk van elk track een kort fragment beluisteren. Alle muziek die op deze site te vinden is, is ook beschikbaar voor Muziek op Maat.

Als de keus is gemaakt kan de wenslijst via het aanvraagformulier naar de OBA worden opgestuurd.

Tip voor het beste resultaat: Zorg voor maatwerk en geef zo specifiek mogelijk de muziekkeuze door. Alleen bijv. ‘Beatles’ of ‘jazz’ is te ruim, probeer op titelniveau door te geven wat door ons op de iPod gezet moet worden.

De ontvangen wenslijst wordt door de OBA op een iPod Shuffle geladen en uitgeleend op de lenerspas van de mantelzorger. De mantelzorger is voor de OBA de contactpersoon.De iPod wordt na opladen van de muziek naar het opgegeven adres opgestuurd.

Het leengeld voor een uitlening, een verlenging of een nieuwe wenslijst is €5,- per keer en wordt bij de uitlening en verlenging automatisch op de lenerspas gezet.