Wat is Muziek op Maat?

Muziek op Maat is een muzikale afspeellijst die speciaal (door een mantelzorger) wordt samengesteld voor iemand met dementie om het levensgeluk te vergroten. De OBA plaatst de gewenste nummers vervolgens op een iPod Shuffle en leent deze uit.

Kosten en voorwaarden Muziek op Maat

De kosten voor een uitlening, een verlenging of een nieuwe afspeellijst bedragen €5,- per keer en worden bij de uitlening en verlenging automatisch op de lenerspas gezet.

Meer weten over dementie en alzheimer?

Wij verzamelden een aantal handige links.

Professor Scherder over ons brein en muziek

Een kort college van professor Erik Scherder over het effect van muziek op ons brein.

Voor wie is Muziek op Maat?

Muziek op Maat is bedoeld voor mensen met dementie of de ziekte van Alzheimer. Door te luisteren naar de muziek uit hun jonge jaren of naar  belangrijke muziek uit hun leven, kunnen er weer herinneringen boven komen van lang geleden. Dit zorgt voor momenten van geluk, ontspanning en positieve emoties.

Samen naar muziek luisteren, levert bovendien bijzondere en memorabele momenten op zoals gesprekken over vroeger en het samen delen van herinneringen.

Tip: Door het gebruik van een splitter kunnen twee koptelefoons worden aangesloten op de iPod waardoor met z’n tweeën naar de muziek kan worden geluisterd.

Hoe werkt Muziek op Maat?

Stap 1: De mantelzorger stelt, eventueel samen met de persoon met dementie, een muzikale afspeellijst samen van maximaal 30 nummers.

Inspiratie nodig? Bekijk hier een aantal tips om tot een goede wensenlijst te komen.

De OBA werkt voor Muziek op Maat samen met Muziekweb; dé muziekbibliotheek van Nederland. Bij Muziekweb is het mogelijk van elk track een kort fragment beluisteren. Alle muziek die op deze site te vinden is, is ook beschikbaar voor Muziek op Maat.

Stap 2: Is de wensenlijst klaar? Vul dan hier het aanvraagformulier in. De ontvangen afspeellijst wordt vervolgens door de OBA op een iPod Shuffle geladen en opgestuurd naar het opgegeven adres.

Het uitlenen vindt plaats op de lenerspas van de mantelzorger, die ook fungeert als de contactpersoon voor de OBA. De uitleenperiode bedraagt 3 maanden, maar kan desgewenst verlengd worden.