Bekroonde boeken

Bekroonde boeken in de OBA

Op deze pagina vind je een selectie van boeken die een literaire prijs hebben gewonnen (of werden genomineerd) en bij de OBA te leen zijn.

NS Publieksprijs

The Man Booker Prize

Libris Literatuur Prijs

Boekenbon Literatuurprijs

De Grote Poëzieprijs

Winnaar Prijs van de Jonge Jury 2022

 • Chinouk Thijssen Gegijzeld

  Het is bijna zomervakantie en Yasmine en Jason (ik-personen) gaan naar het feest van Casper, hun klasgenoot uit 5 vwo. Caspers vader is een bekende advocaat en hij woont in een enorme villa. Het feest verandert in een nachtmerrie als iedereen wordt gegijzeld door een groep gemaskerde gewapende mannen. Vanaf ca. 13 jaar.

  Gedrukt boek

 • Elin Meijnen De tweede stem

  Mette (16) is blij dat ze naar een andere school is gegaan. Met haar zangtalent krijgt ze een hoofdrol in de schoolmusical. Helaas komt ze een oude bekende tegen. Maar ook ontmoet ze Flo, een meisje van wie ze vlinders in haar buik krijgt. Vanaf ca. 13 jaar.

  Gedrukt boek

Hebban Thrillerprijs 2021

 • Annick Lambert, Toni Coppers Val

  Ex-rechercheur Alex Berger doet voor een vriendin onderzoek achter de schermen naar enkele moorden waarbij de moordenaar steeds hetzelfde signatuur achterliet.

  Gedrukt boek

 • Arjan Alberts Alex B.

  Een therapeute in een tbs-kliniek probeert achter het adres van de moordenaar van haar familie te komen, die moordenaar spant een jonge jurist voor zijn karretje en er vallen nieuwe doden en alles lijkt met elkaar verbonden te zijn.

  Gedrukt boek

 • Bernice Berkleef Bloedsteen

  Een vrouw onderzoekt op Java wat haar vader daar verborgen hield.

  Gedrukt boek

 • Marieke Damen Stilleven

  Kunstenares Monica wordt door haar zus Manuela benaderd om een portret van haar te schilderen. De zussen hebben echter twintig jaar geen contact met elkaar gehad. Wat is er gebeurd dat hen uit elkaar heeft gedreven? De demonen uit haar verleden achtervolgen de volwassen Monica nog dagelijks. Of wordt zij werkelijk achtervolgd? Middels flashbacks leren...

  E-book

 • Yvonne Doorduyn Onmacht

  In Onmacht van Yvonne Doorduyn werkt Sarah Bovens als succesvol speechschrijver voor een minister in Den Haag. Sinds ze drie jaar geleden haar zoontje verloor bij een auto-ongeluk, zoekt ze manieren om haar leven opnieuw zin te geven. Als ze de kans krijgt voor haar werk een driedaagse cursus te volgen bij het gerenommeerde spreekvaardigheidsinstituut...

  E-book

 • Anja Feliers Huid tegen huid

  Als medium Caro op een wandeling beelden krijgt van een wenend meisje en een kind linkt ze haar visioen aan de verdwijning van een 16-jarig meisje uit de buurt.

  Gedrukt boek

 • Angelique Haak Nooit meer alleen

  Een psychisch belaste vrouw probeert de waarheid te achterhalen over een traumatische gebeurtenis uit het verleden.

  Gedrukt boek

 • Loes den Hollander Wacht maar af

  Als een jonge vrouw vijf weken na een zware hersenoperatie weer bij haar positieven komt, blijkt er heel veel veranderd te zijn in haar leven.

  Gedrukt boek

 • Heleen van den Hoven De speelgoedman

  De saaie Inigo Dubbelman krijgt na een wortelkanaalbehandeling last van nachtmerries en lijkt de grip op zijn leven te verliezen.

  Gedrukt boek

 • Nathalie Pagie Helsinki

  Een jonge Finse rechercheur gaat op jacht naar een seriemoordenaar en naar haar al jarenlang vermiste tweelingzus.

  Gedrukt boek

 • Samantha Stroombergen Zij die zwijgt

  Meerdere misdaden in Leiden lijken verband met elkaar te houden, wat voor rechercheur Coeur betekent dat hij in een race tegen de klok de dader moet opsporen voordat die weer toeslaat.

  Gedrukt boek

 • Nina Verheij Geheugenspel

  Omdat een jonge rechercheur twijfelt of de juiste dader gevangen heeft gezeten voor de moord op haar vader twintig jaar geleden, gaat ze op onderzoek uit.

  Gedrukt boek

 • Marlen Visser Noodlot

  Als in een dorpje de Postcodekanjer is gevallen, bedenkt een journaliste dat hier een geweldig verhaal in kan zitten en ze besluit het dorpje een bezoek te brengen.

  Gedrukt boek

 • Jeroen Windmeijer De Genesissleutel

  Een Nederlandse toeristengids en zijn Peruaanse collega worden het middelpunt in een zaak over de Bijbel, schepping en ufo's.

  Gedrukt boek

Europese Literatuurprijs

 • David Diop Meer dan een broer

  Tijdens de Eerste Wereldoorlog neemt een Senegalese scherpschutter in dienst van het Franse leger uit schuldgevoel wraak op de dood van zijn vriend die hij niet heeft kunnen redden.

  Gedrukt boek

 • Ali Smith Lente

  Een eigentijdse verweving van de lotgevallen van drie verloren zielen in het Groot-Brittannië van nu.

  Gedrukt boek

Prijs der Nederlandse Letteren

Anton de Wachterprijs

Socratesbeker

Bob den Uyl Prijs

Awater Poëzieprijs

Boekhandelsprijs

BookSpot Literatuurprijs

Constantijn Huygens-prijs

The Pulitzer Prize

Wil je een boek lenen dat een prijs heeft gewonnen?

Op deze pagina vind je boeken die te leen zijn bij de OBA en die genomineerd zijn voor literaire prijzen en natuurlijk ook de uiteindelijke winnaars. Zijn ze uitgeleend? Geen probleem, reserveer de titel via de OBA app of Mijn bibliotheek.