Blogs van Martin

Martin Bootsma is leraar en teamleider op de Alan Turingschool in Amsterdam. Voor de OBA schrijft hij over Young Adultboeken, op zijn eigen blog Meesterlezer schrijft hij over boeken, onderwijs en het samenspel daartussen. 


   

Resultaat 1 - 10 (van 11)

  • Stilte doorbroken Bekijk details

    6 april 2020

    In de bibliotheek staan de boeken keurig gerangschikt op alfabet. De achternaam van de schrijver is hierbij leidend. Ik zal in de komende periode van elke letter van het alfabet een YA-boek lezen. Ik bespreek op deze plek dus 26 boeken. Deze keer de letter E, de E van Theo Engelen. Ik bespreek zijn boek 'Schimmen uit het Verleden'.

  • Overleven in een criminele wereld Bekijk details

    23 maart 2020

    In de bibliotheek staan de boeken keurig gerangschikt op alfabet. De achternaam van de schrijver is hierbij leidend. Ik zal in de komende periode van elke letter van het alfabet een YA-boek lezen. Ik bespreek op deze plek dus 26 boeken. Deze keer de letter D. Die is van Bibi Dumon Tak. Het boek dat ik aanraad is het boek Latino King.

  • De dader heeft het gedaan Bekijk details

    17 december 2019

    In de bibliotheek staan de boeken keurig gerangschikt op alfabet. De achternaam van de schrijver is hierbij leidend. Ik zal in de komende periode van elke letter van het alfabet een YA-boek lezen. Ik bespreek op deze plek dus 26 boeken. Deze keer de letter C; de C van Christoffer Carlsson. Het boek dat ik bespreek heet 'Oktober is de koudste maand'.

  • De bittere smaak van amandelen Bekijk details

    29 november 2019

    In de bibliotheek staan de boeken keurig gerangschikt op alfabet. De achternaam van de schrijver is hierbij leidend. Ik zal in de komende periode van elke letter van het alfabet een YA-boek lezen. Ik bespreek op deze plek dus 26 boeken. Ik begin vanzelfsprekend bij de letter A; de A van David Almond.

  • De kinderkruistocht Bekijk details

    11 juni 2019

    Ken je die mop van die kinderen die in 1212 vanuit Europa naar Jeruzalem trokken om deze heilige stad te veroveren op de Saracenen? Precies, ze gingen niet.

  • Niet huilen en niet snitchen Bekijk details

    29 mei 2019

    Soms kun je alleen maar iets uitleggen door een voorbeeld te geven. Iemand vraagt je wat een ‘twerp’ is en jij kunt niet veel meer uitbrengen dan dat het iemand is die zijn kunstgebit in zijn kont stopt om zo de knopen van de achterbank van een taxi af te bijten. Of dat een ‘twerp’ iemand is die het mooiste verhaal uit de Amerikaanse literatuur – 'An Occurance at Owl Creek Bridge' van Ambrose Bierce, niet heeft gelezen.

  • In rook opgegaan? Bekijk details

    13 mei 2019

    Het is vast toeval, maar onlangs las ik twee YA-boeken die qua thematiek en inhoud nogal op elkaar lijken. Het zijn twee boeken die de moeite van het lezen waard zijn en die beide draaien om de vraag: Waar is het meisje gebleven? Het gaat om de boeken 'Voor het laatst gezien' van Caleb Roehrig en 'Paper Towns' van John Green.

  • Zie het voor je Bekijk details

    29 april 2019

    Goede lezers kunnen zeer ongeduldig zijn. Als het verhaal hen niet snel pakt, dan leggen ze het weg en zoeken ze een ander boek. Maar als ze in een verhaal zitten, dan kunnen ze lange tijd achter elkaar doorlezen.

  • Over heksen en die ene Bekijk details

    20 maart 2019

    Mijn ouders en mijn oom lazen ontzettend veel science-fictionboeken. In ons huis struikelde je over de boeken van bekende sf-schrijvers als Jack Vance, Robert Heinlein en Frank Herbert. Het is daarom niet vreemd dat er op mijn lijstje favoriete boeken enkele boeken staan die je in de sf-kast van de bibliotheek kunt terugvinden.

  • Je rol vervullen Bekijk details

    12 februari 2019

    Veel boeken voor jongeren gaan over ‘in de wereld komen.’ Dit betekent eigenlijk heel eenvoudig dat de hoofdpersoon erachter komt wat hij wil in het leven of welke taak op hem ligt te wachten.

Paginanavigatie