Podcasts

OBA tipt: Podcasts over boeken

Gek op lezen en boeken en benieuwd naar de verhalen achter de werken? Zin in literatuur maar ook nog andere klusjes op je to-dolijst? Of ben je graag meer op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de stad? Deze podcasts zijn je beste vriend! En ook voor kinderen hebben we verderop deze pagina de leukste podcasts voor je op een rij gezet.

Bibliotheek lanceert nieuwe podcastserie Media Ouders

Schermen en het internet zijn niet meer weg te denken uit ons dagelijks leven en kinderen komen er van jongs af aan mee in aanraking. Als ouder is het soms lastig om een goede balans te vinden. Ook in gezinnen van bekende Nederlanders vinden we die uitdaging. In de nieuwe podcastserie Media Ouders gaat podcastmaker Marije in gesprek met het gezin van Jan Rot en Daan de Launay en het gezin van Özcan Akyol (Eus) en Anna van den Breemen.

naar Media Ouders

Podcasts van de OBA

Cinema Literair

In Cinema Literair kunnen bezoekers aan het literaire filmtheater van de OBA Oosterdok zich opmaken voor fijne avonden gevuld met spannende boeken en films en discussies over actuele onderwerpen.

OBA Live

Theodor Holman presenteert elke 3 weken OBA Live vanuit de OBA aan het Javaplein. De uitzendingen zijn gratis bij te wonen en achteraf te beluisteren als podcast.

Podium 020

ga naar de Podium 020 podcasts

Voor deze podcastserie gaan we in gesprek met Amsterdammers die een positieve boodschap hebben over actuele maatschappelijke thema’s. Wat doen zij hiermee, en hoe kun je er zelf mee aan de slag?


Boekentips en interviews

Boeken FM

Boeken FM

I.s.m. uitgeverij Das Mag verzorgt De Groene Amsterdammer literatuurpodcast Boeken FM. Iedere maand bespreken Ellen Deckwitz en Joost de Vries onder leiding van Peter Buurman een actueel, relevant of ijzersterk boek.

Lees dees

Lees dees

In Lees dees, een boekenpodcast van de VPRO, bespreekt Anton de Goede maandelijks een bijzonder boek uit de twintigste eeuw met journalisten, vertalers, lezers en critici.

Ondercast

Ondercast

Ondercast is een literaire podcast: een luisterboekvariant van een literair tijdschrift: elke maand ruim een uur proza, poëzie, toneelteksten, interviews en meer.

De Poëziepodcast

De Poëziepodcast wordt gemaakt door Daan Doesborgh. Elke maand ontvangt hij één dichter, met twee gedichten: een van zichzelf en een van iemand anders.

Bibliotheekcast

Luister naar de podcast van de Bibliotheek Zuid-Kennemerland en hoor meer over voorlezen, leesplezier, laaggeletterdheid, nepnieuws en veilig online gaan.


Beleef een verhaal

In deze podcasts wordt een heel boek uitgelicht, verspreid over meerdere afleveringen.
Zo kun je je helemaal verliezen in een mooi verhaal.

De Bourgondiërs

lees meer over De Bourgondiërs

In deze podcastreeks ga je op een wonderlijke reis langs feestelijke banketten en brandstapels, riddertoernooien en de pest op zoek naar de oorsprong van de Nederlanden.

De Kloof

lees meer over De Kloof

Nét even anders zijn de podcasts van De Kloof absoluut. Deze gedramatiseerde literaire reeks nodigt je uit je te verdiepen en zelfs te verliezen in de wereld van een ander.

Uitgelezen Verhalen

Uitgelezen Verhalen

In Uitgelezen Verhalen ontmoeten literatuur en theater elkaar. Spannende voordrachten, interviews en besprekingen van, met en over interessante auteurs en hun werk.

Revolusi

luister de podcast

In de vijfdelige podcast Revolusi neemt David Van Reybrouck je mee terug de tijd in, en herschrijft hij de geschiedenis van Indonesië – vanuit het perspectief van de laatste ooggetuigen. Revolusi is een productie van de Vlaamse radiozender Klara, in samenwerking met De Correspondent.

Voor de liefste

luister de podcast

Liefdesverhalen zijn van alle tijden. In ‘Voor de liefste’ reageren vijf schrijvers op een liefdesverhaal uit de Russische literatuur. ‘Voor de liefste’ is een samenwerking van Stichting Literaire Activiteiten Amsterdam met de Hermitage en wordt mede mogelijk gemaakt voor Uitgeverij van Oorschot.


Podcasts voor jeugd

De Grote Vriendelijke Podcast

De Grote Vriendelijke Podcast

Een podcast over kinderboeken, voor grote mensen. Gemaakt door kinderboekrecensenten Jaap Friso (JaapLeest.nl) en Bas Maliepaard (Trouw).

De Waanzinnige Podcast

De Waanzinnige Podcast

In De Waanzinnige Podcast vertellen kinderen van 6 tot 12 jaar over hun lievelingsboeken. Kinderen zijn de baas; zij kiezen de boeken zelf uit die ze zelf hebben gelezen. 

Filosoofje

Filosoofje

De kunst van het denken is echt niet alleen weggelegd voor volwassenen! In Filosoofje worden op een leuke en toegankelijke manier filosofische thema's voorgelegd aan kinderen.

Leesbeesten & Luistervinken

In Leesbeesten & Luistervinken, een podcast voor groep 6 t/m 8, voelen jonge interviewers een kinderboekenschrijver aan de tand. Met boekentips van schrijvers én kinderen.

lees meer en beluister de podcast Leesbeesten & Luistervinken

Woesj

luister naar Woesj

Toveren met woorden, gekke dingen doen met je pen... In deze podcast Woesj ontdek je hoe je speelt met letters en woorden en je eigen verhaal, tekst of gedicht kunt schrijven.

Wetenschapje

luister naar Wetenschapje

In deze podcast voor kinderen vanaf 8 jaar worden aan de hand van gekke vragen als 'welk vergif zat er in de appel van Sneeuwwitje?' verschillende wetenschappelijke thema's besproken.

Koning van Katoren

luister naar Koning van Katoren

Het beroemde verhaal van Jan Terlouw, over de jonge Stach die gevaarlijke opdrachten moet uitvoeren om koning van Katoren te worden, tot leven gebracht in woord en muziek.


Engelstalige podcasts

New Yorker Fiction

new yorker fiction

In deze podcasts lezen wereldberoemde schrijvers korte verhalen uit de New Yorker door, om die vervolgens haarfijn te bespreken en analyseren.

Reading Women

podcast reading women

In deze Engelstalige podcast wordt elke woensdag het werk van een getalenteerde vrouwelijke schrijver belicht. Een podcast door én over vrouwen.

The Penguin Podcast

The Penguin Podcast

In The Penguin Podcast worden vooraanstaande schrijvers, denkers en andere creatievelingen aan de tand gevoeld over hun inspiratiebronnen.

How To Fail With Elizabeth Day

Falen: we zien het vaak als iets negatiefs dat we koste wat kost moeten vermijden. Maar is het dat wel? In deze podcast laat Elizabeth Day zien waar falen allemaal goed voor kan zijn en vraagt ze haar gasten naar de tegenslagen die ze verder hebben geholpen.

lees meer over How To Fail