OBA 100 Doeboek

Doeboek cadeau voor alle kinderen

Op deze leerkrachtenpagina vind je meer informatie over het OBA 100 Doeboek: Hoe word je een super-Amsterdammer?

Dit Doeboek werd op alle basisscholen in Amsterdam en omgeving uitgereikt tijdens de feestperiode OBA 100, van februari t/m mei 2019.

Update Doeboek

Intussen zijn talloze OBA 100 Doeboeken op alle basisscholen in Amsterdam e.o. uitgedeeld. Maar liefst een kleine 60.000 kinderen ontvingen het boek. Meer dan 30 OBA-medewerkers en ook schrijver Jan Paul Schutten kwamen ze op de scholen uitdelen.

Voor de speciale Doeboek-winactie 'Ontwerp je eigen huis' gingen kinderen uit heel Amsterdam aan de slag. Dat leverde prachtige creaties op.

Uitgelicht uit het Doeboek

Tip voor in de klas: bekijk de volgende pagina’s uit het boek vast met je leerlingen.

  • Bekijk de plattegrond op bladzijde 4. Waar staat de school? Waar woon jij? En welke OBA-vestiging is bij jou in de buurt, en weet je hoe daar kunt komen?
  • Kijk op bladzijde 31. Heel vroeger had niemand kunnen denken dat we computers zouden hebben en telefoons waarmee je elkaar kunt bellen én zien. Wat denk jij dat er later allemaal kan?
  • Er bestaan hele vreemde beroepen waar je waarschijnlijk nog nooit van gehoord hebt, kijk maar eens op bladzijde 34 en 35. Zit er iets voor je bij?

Waarom een Doeboek?

De OBA bestaat 100 jaar in 2019! En wie jarig is trakteert. Er is een speciaal cadeau voor alle kinderen op de basisschool in groep 3 t/m 8, in Amsterdam, Diemen, Duivendrecht of Ouderkerk. Zij ontvingen het jubileumdoeboek Hoe word je een super-Amsterdammer? gratis. Medewerkers van de OBA deelden het Doeboek uit. 

Collectie aanvragen

Vraag een collectie aan over thema ‘beroepen’:

naar het aanvragen van een themacollectie

Over de makers

Jan Paul Schutten is schrijver van kinderboeken. Het grootste deel van zijn werk bestaat uit informatieve boeken, met name over dieren, geschiedenis en wetenschap. Met zijn debuut Ruik eens wat ik zeg, over de taal van planten en dieren, won hij meteen een Vlag en Wimpel. In 2014 ontving Schutten de Gouden Griffel voor Het raadsel van alles wat leeft - en de stinksokken van Jos Grootjes uit Driel. Schutten wil zich inzetten voor het informatieve boek als hulpmiddel bij leesbevordering.  Hoe word je een super-Amsterdammer?
 is in opdracht van de OBA uitgegeven door Pavlov, dat met veel liefde boeken maakt voor onder andere het Rijksmuseum en Unicef. Pavlov heeft jarenlange ervaring in uitgeven, met veel respect voor kunst, cultuur & design.

Met dank aan:

Het OBA Doeboek en ‘OBA 100 jaar’ zijn mede mogelijk gemaakt dankzij bijdragen van een groot aantal sponsors.

Beeld Jan Paul Schutten: Chris van Houts.