OBA 100 Doeboek

Doeboek cadeau voor alle kinderen

Op deze leerkrachtenpagina vind je meer informatie over het OBA 100 Doeboek: Hoe word je een super-Amsterdammer?

Dit Doeboek wordt op alle basisscholen in Amsterdam en omgeving uitgereikt tijdens de feestperiode OBA 100, van februari tot en met mei 2019.

Heb je voor jouw school het OBA Doeboek nog niet aangevraagd?

Vraag het snel aan met onderstaand formulier!

naar het aanvraagformulier

Uitgelicht uit het boek

Tip voor in de klas: bekijk de volgende pagina’s uit het boek vast met je leerlingen.

  • Bekijk de plattegrond op bladzijde 4. Waar staat de school? Waar woon jij? En welke OBA-vestiging is bij jou in de buurt, en weet je hoe daar kunt komen?
  • Kijk op bladzijde 31. Heel vroeger had niemand kunnen denken dat we computers zouden hebben en telefoons waarmee je elkaar kunt bellen én zien. Wat denk jij dat er later allemaal kan?
  • Er bestaan hele vreemde beroepen waar je waarschijnlijk nog nooit van gehoord hebt, kijk maar eens op bladzijde 34 en 35. Zit er iets voor je bij?

Uitdeelrooster

oba 100 doeboek rooster voor scholen

De doeboeken worden in de periode mei – februari 2019
uitgedeeld. Bekijk het rooster.

Winactie

muizenhuis winactie OBA 100

In OBA Oosterdok, de grote OBA bij het station, kun je het Muizenhuis bekijken. Het Muizenhuis is bijna twee meter breed en drie meter hoog, en telt meer dan honderd kamers. In die kamers zijn heel veel muisjes hard aan het werk. De bakker bakt taartjes, de schilder maakt een portret en de werklui sjouwen zware zakken. Karina Schaapman heeft het gemaakt van verzamelde spullen.
Kun jij zelf een huis maken? Kijk op bladzijde 40 en 41 in het Doeboek en doe mee aan de prijsvraag!
 

Meer lezen over beroepen

Collectie aanvragen?

Vraag een collectie aan over thema ‘beroepen’.

FAQ voor leerkrachten

Ik heb niet genoeg boeken ontvangen, kan ik bijbestellen? 
Ja, stuur een e-mail met gewenste aantallen naar Marianne, m.mondeel@oba.nl

Waarom is er geen Doeboek voor de kleuters?
Er is een keuze gemaakt om een boek te maken voor kinderen die kunnen lezen. Daarom is het boek geschikt voor kinderen uit de groepen 3-8. Kleuters kunnen in de OBA wel een mooie OBA-100 kleurplaat ophalen, deze is ook te downloaden via oba.nl/allerkleinsten

Wanneer wordt het boek op onze school afgeleverd?

In dit rooster  zie je in welke week de boeken op jouw school worden afgeleverd. Laat de boeken nog even ingepakt. Binnen vier weken komt een OBA-medewerker op school om het boek te presenteren in de klassen. De medewerker neemt vooraf contact op over de datum. 

 

Waarom een Doeboek?

De OBA bestaat 100 jaar in 2019! En wie jarig is trakteert. Er is een speciaal cadeau voor alle kinderen op de basisschool in groep 3 t/m 8, in Amsterdam, Diemen, Duivendrecht of Ouderkerk. Zij ontvangen het jubileumdoeboek Hoe word je een super-Amsterdammer? gratis. Medewerkers van de OBA delen het Doeboek uit. 

Over de makers

Jan Paul Schutten is schrijver van kinderboeken. Het grootste deel van zijn werk bestaat uit informatieve boeken, met name over dieren, geschiedenis en wetenschap. Met zijn debuut Ruik eens wat ik zeg, over de taal van planten en dieren, won hij meteen een Vlag en Wimpel. In 2014 ontving Schutten de Gouden Griffel voor Het raadsel van alles wat leeft - en de stinksokken van Jos Grootjes uit Driel. Schutten wil zich inzetten voor het informatieve boek als hulpmiddel bij leesbevordering.  Hoe word je een super-Amsterdammer?
 is in opdracht van de OBA uitgegeven door Pavlov, dat met veel liefde boeken maakt voor onder andere het Rijksmuseum en Unicef. Pavlov heeft jarenlange ervaring in uitgeven, met veel respect voor kunst, cultuur & design.

Met dank aan:

Het OBA Doeboek en ‘OBA 100 jaar’ zijn mede mogelijk gemaakt dankzij bijdragen van een groot aantal sponsors.

Beeld Jan Paul Schutten: Chris van Houts.