De OBA blijft in de buurt

De OBA blijft in de buurt

Begin november werd de OBA verrast door de gemeentebegroting met een aankondiging voor een extra bezuiniging vanaf 2023. In december bleek dat deze voorgenomen bezuinigingen worden ‘getemporiseerd’ om meer tijd te nemen voor een integraal plan voor de toekomst van de OBA. Op deze pagina vind je meer informatie over de recente ontwikkelingen. 

Directeur dankt Amsterdammers voor steun aan de OBA

lees de brief aan alle Amsterdammers van directeur Martin Berendse


De OBA volgens...

Pamflet maatschappelijke coalitie OBA NEXT

Jongerendebatcentrum Argan, Stichting IMC Weekendschool, Stichting Studiezalen en Giving Back vertellen over de betekenis van OBA NEXT, en waarom de locatie een unieke kans biedt om de Zuidas ‘open te breken’ en toegankelijk te maken voor iedereen.

lees het pamflet over OBA NEXT

Abdelkader Benali en Ronald Mauer

Wat is het belang van de buurtbibliotheek? Tijdens de opening van OBA Postjesweg op 19 november vertelden onder meer schrijver Abdelkader Benali en Ronald Mauer, dagelijks bestuurder stadsdeel Nieuw-West, over wat de bibliotheek voor hun wijk betekent.

Markante gasten aan het woord in OBA Live Kort

OBA Live Kort is een speciale editie van OBA Live. Korte gesprekken naar aanleiding van de dreigende bezuinigingen op de OBA. Met o.a. Mano Bouzamour, Ted van Lieshout en Nelleke Noordervliet.

bekijk alle video's van OBA Live Kort

Gedicht over de OBA van Claartje Chajes

lees het gedicht van Claartje Chajes

Wat gebeurt er als je openbaar tot dicht verklaart? De Amsterdamse Claartje Chajes omschrijft in haar gedicht op treffende en ontroerende wijze wat de OBA voor haar -en de buurt- betekent.

lees het gedicht van Claartje Chajes

Petities gestart door buurtbewoners

In de Amsterdamse stadsdelen Noord, Oost én West zijn petities opgezet in een poging de openbare bibliotheken daar te redden. De OBA’s moeten wellicht sluiten vanwege bezuinigingen vanuit de overheid. De initiatiefnemer van de petitie in Oost deelt zijn verhaal.

lees het verhaal van Wim Kerkhove
Deel je verhaal

Wat betekent de OBA-vestiging in de buurt voor jou? Deel een verhaal in een post op social media en noem @obamsterdam.

Reageer

Wil je graag een reactie achterlaten, ons vertellen over een mooie OBA-herinnering of je eigen verhaal met ons delen? We horen graag van je!

ga naar het invulformulier